Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron´un "ulusla miras için fon oluşturma" görevine atadığı Stephane Bern, Pazartesi gecesi çıkan bir yangında büyük boyutta hasar gören Norte Dame Katedrali´nin yenilenmesi için 995 milyon dolar bağış yapıldığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Macron günün ilerleyen saatlerinde kabinesiyle özel bir toplantı düzenleyerek, yetkililerce bir kaza olarak yorumlanan olayı tartışacak. Yapılan bağışların büyük bir kısmı yerel ve ABD´li şirketlerden gelirken, dünya çapında bireysel bağışların da olduğu duyuruldu. Macron Salı akşamı yaptığı açıklamada, katedralin beş sene içinde "eskisinde daha güzel" olarak yenileneceğini söylemişti.

DEVLER ART ARDA AÇIKLAMA YAPTI


Fransa merkezli çok uluslu petrol şirketi Total, Notre Dame Katedrali’nin yenilenmesi için 100 milyon euro bağışlayacağını duyurmuştu.

Louis Vitton CEO’su Bernard Arnault, şirketin 850 yıllık Notre Dame Katedrali’nin yenilenmesi için 200 milyon euro bağış yapacağını açıklamıştı.

Şirketten yapılan açıklamada, “Louis Vitton ve Arnault ailesinin bu ulusal trajedi karşısında bir dayanışma ruhu sergileyerek, Fransa´nın bir mirası ve birlik sembollerinden olan Notre Dame Katedrali’nin yenilenmesine yardımcı olacak” denilmişti.

Gucci ve Yves Saint Laurent moda markalarının sahibi olan Kering grubunun başkanı ve CEO’su olan milyarder François-Henri Pinault, Notre-Dame'in yeniden inşası için 100 milyon euro vaadinde bulunmuştu.

APPLE DA YARDIM EDECEK


Apple CEO'su Tim Cook, Apple'ın da Pazartesi gecesi çıkan bir yangında hasar gören Notre Dame Katedrali´nin yenilenmesi için maddi yardım yapacağını söyledi.

Cook Twitter paylaşımında, "Fransızlar ve Notre Dame´ı bir umut simgesi olarak görenler için üzgünüz. Herkesin güvende olmasından mutluyuz. Apple Notre Dame Katedrali mirasının gelecek nesillere taşınmasına yardımcı olmak adına katedralin yenilenme çalışmalarına yardım edecek" dedi.

DHA