Sigortalı olarak çalışan ancak çeşitli nedenlerden dolayı vefat eden kişilerin eşi, çocukları, anne ve babasına bağlanan ölüm aylığı ile ilgili bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz… Ölüm aylığı başvurusu nasıl yapılır? İşte detaylar…

ÖLÜM AYLIĞI ALMA ŞARTLARI

Kanunun yürürlük tarihinden sonra ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için;

a-) En az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya,

b-) 4/1-(a) sigortalıları için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş, olması şartıyla ölüm aylığı bağlanır.

Ayrıca;

a-) Malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı almakta iken veya malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanmış olup henüz işlemleri tamamlanmamış,

b-) Bağlanmış bulunan malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı, sigortalı olarak çalışmaya başlamaları sebebiyle kesilmiş, durumda iken ölen sigortalıların hak sahiplerine yazılı istekte bulunmaları halinde ölüm aylığı bağlanır.

Ölüm aylığı bağlanabilmesi için sadece 4/1-(a) sigortalıları için öngörülen her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartında; gerek ölen sigortalı tarafından, gerekse hak sahipleri tarafından yapılan tüm borçlanmalar bu şartların oluşmasında dikkate alınmamaktadır.

Ancak, 1/10/2008 tarihinden önce ölen sigortalıların 900 gün hesabında borçlanılan tüm süreler dikkate alınmaktadır.

Ayrıca, kendi nam ve hesabına (5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi) çalışan sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için ölen sigortalıların genel sağlık sigortası primi dâhil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması şarttır.

ÖLÜM AYLIĞI KİMLERE BAĞLANIR?

Ölüm aylığı, ölen sigortalının;

a-) Eşine,
b-) Çocuklarına,
c-) Anne ve babasına,
bağlanır.

ÖLÜM AYLIĞI BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER

Ölüm aylığı bağlanması için talep dilekçesi
Vukuatlı nüfus kayıt örneği
Veraset ilanı
2 adet vesikalık fotoğraf
Nüfus cüzdan fotokopisi
Beyan ve taahhüt belgesi (hak sahipleri için)
Eşler ve çocuklar arasında çalışan ve aylık maaş alanlar varsa her biri için gelir belgesi
Kişinin herhangi bir sigortası olmadığına dair e-devletten alacağı belge
Çocuklar için yakın tarihli öğrenim belgesi
Ziraat Bankası hesap numarası
Malul çocuklar için bu yönde verilmiş sağlık kurulu raporu

ÖLÜM AYLIĞI BAŞVURUSU

Ölüm aylığı başvuruları için SGK ve Emekli Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne başvuru yapılması gerekmektedir. Bağ-Kur emeklilerinin dosyanın bulunduğu SGK İl veya İlçe müdürlüklerine başvuru yapılmalıdır. Tahsis beyan ve talep beyannamesi ve varsa malul çocuklar için sağlık raporu gerekmektedir. Başvurular aynı zamanda e-devlet sistemi üzerinden de yapılabilmektedir.

[old_news_related_template title="65 yaş aylığı (yaşlılık maaşı) ne kadar oldu?" desc="Asgarü ücrete yapılan zamla birlikte yaşlılık maaşı olarak da bilinen 65 yaş aylığı da zamlandı. Peki, 2019 65 yaş aylığı (yaşlılık maaşı) ne kadar oldu? Merak edilen tüm detaylar haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/03/iecrop/basliksiz-1-24_16_9_1551936444.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/2019-65-yas-ayligi-yaslilik-maasi-ne-kadar-oldu-szcu1-3816364/"]

[old_news_related_template title="Cenaze ödeneği nedir? " desc="Devlet kurumları, doğum, eğitim, cenaze gibi olaylarda farklı miktarlarda hak sahiplerine yardımlarda bulunmaktadır. Bu yardımlardan cenaze ödeneği nedir? 2018 cenaze ödeneği ne kadardır? Cenaze ödeneği sorgulama ve daha fazlası haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/06/iecrop/para-iha-3_16_9_1528781956.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/cenaze-odenegi-nedir-2018-yili-cenaze-odenegi-ne-kadardir-cenaze-odenegi-sorgulama-oub1-2463059/"]