HABER: İsmail Akın/İsmail Akduman

Sözcü muhabirleri Anadolu'da tanzim satışın nabzını tutmaya devam ediyor. Antalya Taşıma ve İşletme Kooperatifi Başkanı Osman Torun, mazotun geçen yıla göre yaklaşık yüzde 50 zamlandığını, ancak kazançları bu oranda artmadığını belirterek, “Gece gündüz direksiyon başında olan şoför esnafımız zararına yük taşıyor” açıklamasında bulundu.

'FELÇ OLMUŞ DURUMDAYIZ'


“Kamyoncular şu anda felç olmuş durumda” diyen Torun şöyle konuştu; “Önceden bir kamyoncu 8 bin TL kazanıyorsa 5 bin lirasını lastik ve diğer giderlere harcanıyor. Kalan 3 bin TL ile evini geçindiriyordu. Şu anda komple masraf. Şoför çalıştıran bir kamyon sahibinin ayda 5 bin TL maliyeti var. 3 bin TL’de aracın masrafı var. Ayda 8 sefer yapıyor. Sefer başına bin TL kazanıyor. Yani anlaşılacağı üzere kamyoncuya hiçbir şey kalmıyor. Aracında kendi çalışan esnaf ise sağa sola borcunu ödemekten para kalmıyor”


“ARTAN MALİYETİN SEBZE VE MEYVEYE DE ETKİSİ VAR”


Antalya Taşıma ve İşletme Kooperatifi Başkanı Osman Torun, ulaşım maliyetlerinin çok yüksek olmasının meyve ve sebze fiyatlarına da yansıdığını hatırlatarak; “Antalya Hali’nden, İstanbul Haline sebze götüren bir kamyoncu, 2 bin 900 TL alıyor. Halden çıkmadan, 300 TL ambarcıya para veriyoruz. Hal çıkış parası olarak 25 TL veriyoruz. Yola çıkıyorsun İstanbul’a varana kadar 320 litre mazot yakıyoruz. Bunun yanında yolda harcanılan giderler falan. İstanbul’da girişe 140, çıkışa 290 TL köprü parası ödüyoruz. Şoför esnafımız eline bir kazanç geçmiyor, aksine zarar üzerine zarar ediyor. Yükselen maliyet, taşıma ücretlerini de etkiliyor. Bununda taşınan sebze ve meyveye de yansıması var” şeklinde konuştu.

ORDULU HALCİLER TEPKİLİ


Ordu'da ise belediyelerin tanzim satış mağazaları açmasına halciler tepki gösterdi. Halciler, piyasadaki fiyat dengesizliğinin kendilerinden kaynaklanmadığını, denetimsizlikle meydana geldiğini belirterek, devletin kendi işini yapmasını istedi.

Sebze ve meyve fiyatlarındaki fahiş fiyat artışlarını önlemek amacıyla hayata geçirilen tanzim satış mağazaları, ilk olarak İstanbul ve Ankara'da hafta başından itibaren satış yapmaya başladı. Kısa sürede düğer illerde de başlanması beklenen tanzim satış mağazalarına pazarcılar ve hal esnafları tepki gösterdi.

[caption id="attachment_3543458" align="alignnone" width="590"] Ordu Sebze ve Meyve Hali Derneği Başkanı Savaş Şimşek[/caption]

'TİCARET YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ'


Ordu Sebze ve Meyve Hali Derneği Başkanı Savaş Şimşek tanzim satış mağazaları'nın halka veya pazarcılara bir yarar geirmeyeceğini dile getirerek, devletin denetimi arttırması ile fiyatların düşeceğini ileri sürdü. Hal esnafının özel helikopter veya gemileri olmadığını belirterek, "Halciler çekini ve senedini ödemek için çok zor durumda ticaret yapıyor. Eğer ki bu fiyatların yüksekliği bizden kaynaklanıyorsa, devlet gelsin bizi denetlesin. Biz Türkiye şartlarında ticaret yapmaya çalışan esnaf grubuyuz. Fiyat konusuyla ilgili bir yaptırımımız yok. Günlük arz-talebe göre, doğal afete göre fiyatlar yükselir veya alçalır. Eğer ki gerçekten bu işte başarılı olmak istiyorlarsa, modern haller kursunlar, denetimi arttırsınlar, alıcı işini yapsın, satıcı işini yapsın ve önemlisi kaçağı engellesinler. Bunu yaparlarsa fiyatlar zaten düşecektir" dedi.

Belediyelerin sebze ve meyve satması fiyatları fazla etkileyemeceğini ileri süren Savaş Şimşek, "Belediyelerin sebze satması fiyatları da düşürmez. Devletin çok parası varsa, zararına satacaksa satsın. Esnaf bu tanzim satışlarla sıkıntıya düşecektir. Devlet işini yapsın. Denetimi arttırsın. Devlet bu şekilde insanlara karşı tutum yaparsa, bundan bütün esnaf, bütün halk zarar görecektir" diye konuştu.