Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Nevşehir'de zincir marketleri ve tüketiciyi yakından ilgilendiren bir açıklamada bulundu. Pekcan'ın açıklamasına göre marketlerin kendi markalarıyla ürettikleri ürünlere sınırlama getirilecek ve diğer üreticilaler de bu marketlerde yer alabilecek.

"ZARAR GÖREN TÜKETİCİ OLUYORDU"


Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu konu hakkında sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulundu. Daha önce Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile bir takım kurallar getirildiğini hatırlatan Ağaoğlu, "Bunların getirilmesini hem tedarikçiler hem de tüketiciler istedi. Bu market zincirler yaygın pazarlama gücünü kullanarak tedarikçileri zor durumda bırakıyorlardı. Bu şartların bir bölümü uzun vadede ödeme ya da raf kirası gibi uygulamalar. Bunlar tedarikçi dediğimiz üreticinin fiyatlarını da yükseltiyor. Ve bu durumda tüketicilere olumsuz yansıyordu. Ya da üretici 'ben sana mal vermem' diyordu. Zarar gören tüketici oluyordu." dedi.

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu

"MARKETLER İYİ BİR SINAV VEREMEDİ"


Zincir marketlerin özel etiketle ürün yaptırarak tedarikçilere rakip olduğunu ya da üreticilere baskı yaparak düşük ücretten mal aldıklarını söyleyen Ağaoğlu, "Son zamanlarda perakende pazarını ele geçiren zincir marketler, kur şoku yaşadığımız süreden sonra iyi bir sınav veremediler. Döviz kurları ile ilgisi olmayan bir çok üründe aşırı fiyat artışları gözlendi. Ticaret Bakanlığı da harekete geçerek bir takım önlemler aldı ve şikâyet hattı kuruldu. Bu hatta çok sayıda şikâyet geldi ve nitekim Rekabet Kurumu 23 market hakkında soruşturma başlattı." açıklamasında bulundu.