Her ne kadar nüfus cüzdanı ile girilebilen birkaç ülke olsa da pasaport yurt dışı seyahati için olmazsa olmazlardan. Pasaport dünyanın her yerinde geçerli olan uluslararası bir kimliktir. Peki, Pasaport nasıl alınır? Pasaport için gerekli evraklar nelerdir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik…

Ülkemizde kullanılan 4 değişik çeşit pasaport bulunmaktadır. Bunlar; Yalnız resmi devlet görevleri sırasında kullanılan Gri Pasaport, İşadamları ve belli bir kademeye yükselen devlet memurları ve yakınlarına verilen Yeşil Pasaport ve her Türk vatandaşının alma hakkı bulunan Bordo Pasaport ve Devletin en üst kademedeki isimlerinin aldığı Siyah Pasaport.

PASAPORT NASIL ALINIR?

Kısa bir süre öncesine kadar emniyet müdürlüklerinden alınan pasaport başvuruları 2 Nisan 2018 itibarıyla nüfus müdürlüklerinden yapılıyor. Yenilenen kimlik kartları ve sürücü belgeleriyle birlikte pasaport işlemleri artık nüfus müdürlüklerinden yürütülecek. Bu gelişmeyle 503 olan pasaport başvuru noktalarının sayısı da 761’e yükseldi. Türünü seçtikten sonra online pasaport randevusu alınarak başvuru yapılabiliyor. Ancak bu aşamaya gelmeden önce belgeleri hazırlamak ve pasaport için anlaşmalı bankalara cüzdan bedeli ile harçları yatırıp makbuzları almak gerekiyor.

Pasaport randevusu almak için önce TC İçişleri Bakanlığının internet sitesinden sitesinden alacağınız pasaporta göre bir randevu almanız gerekiyor. (https://randevu.nvi.gov.tr/default/index?type=3) bağlantı linkine tıkladığınızda açılan sayfada ‘Umuma Mahsus Pasaport‘ kısmını seçtikten sonra kişisel bilgilerinizi girin ve pasaportunuzu almak istediğiniz yeri seçin. Gerekli bilgileri doldurup randevunuzu oluşturun.

Telefonla pasaport randevusu almak isteyenler ise telefonla ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi’ni 09.00-17.00 saatleri arasında arayarak randevu alabilmektedir. ALO 199 üzerinden randevu işlemleri, Cumartesi ve pazar günleri de 09.00-17.00 saatleri arasında yapılabiliyor.

PASAPORT İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

Önceleri Emniyet Genel Müdürlüğünden pasaport çıkarılıyordu. 2 Nisan 2018 tarihinden itibaren pasaport başvurusu Nüfus Müdürlüklerine yapılıyor. Pasaport için gerekli belgeler hazırlanıp, internetten pasport randevu alarak 2 adet biyometrik fotoğraf ve nüfus cüzdanı/TC Kimlik kartı ile başvuru yapabiliyorsunuz.

Bordo Pasaport için gerekli evraklar 2019 itibariyle:

1. Nüfus cüzdanı, T.C. Kimlik Kartı veya geçici kimlik belgesinin aslı
2. Harç ve cüzdan bedelinin yatırıldığına dair banka makbuzu
3. İki biyometrik fotoğraf
4. Varsa eski pasaport.

Pasaport için gerekli evraklar arasında muvafakatname, reşit olmayanlar için isteniyor. Bunun yanı sıra harçsız pasaport isteyen öğrenciler, pasaport başvuru evraklarına öğrenci belgesini de ekliyor.

[old_news_related_template title="Yeni ehliyet nasıl alınır? Yeni ehliyet için gerekli evraklar nelerdir?" desc="Bugüne kadar Emniyet Müdürlüklerinde yapılan ehliyet yenileme işlemleri, 2 Nisan 2018'den itibaren ‘Nüfus Müdürlükleri'inde yapılmaktadır. Peki, yeni ehliyet nasıl alınır? Yeni ehliyet için gerekli evraklar nelerdir? İşte merak edilen soruların yanıtları…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/11/iecrop/ehliyet_16_9_1554959776.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/yeni-ehliyet-nasil-alinir-yeni-ehliyet-icin-gerekli-evraklar-nelerdir-szcu1-4379584/"]

[old_news_related_template title="Yeni kimlik için gerekli evraklar nelerdir? Yeni kimlik çıkarma ücreti…" desc="İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK) Projesi kapsamında yeni kimlik kartlarının dağıtımı 2017 yılının ocak ayında başlamıştı. Peki, Yeni kimlik için gerekli evraklar nelerdir? Yeni kimlik çıkarma ücreti hakkında merak edilenler haberimizde…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/12/iecrop/gecici-kimlik-basvurusu_16_9_1533878438_16_9_1535005687_16_9_1555048209.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/yeni-kimlik-icin-gerekli-evraklar-nelerdir-yeni-kimlik-cikarma-ucreti-szcu1-4395180/"]