MÜSİAD Samsun Şubesi 21. Olağan Genel Kurulu'na katılan MÜSİAD Milli ve Yerli Üretim Üst Kurulu Başkanı Soner Meşe, Samsun'da bulunma nedeninin kenevir olduğunu söyleyerek, “Dünyanın en kaliteli kenevir tohumunun Samsun'da olduğunu” iddia etti.

Soner Meşe Soner Meşe

PİLOT İL SAMSUN


MÜSİAD’ın kenevirde Samsun'u pilot il seçtiklerini belirten Soner Meşe, kenevirde Samsun bir adım attığında kendilerinin iki adım atmaya hazır olduklarını belirtti. Meşe sözlerini şöyle sürdürdü; “Türkiye'de bazı stratejik ürünlerin üretimine izin verilmiyor. Örnek olarak polyeter polyol ürünü ülkemize gelmediğinde, otomotiv, buzdolabı, mobilya, inşaat sektörü duruyor. Bunun gibi ürünleri belirleyerek, üretimini sağlamalı ve kimseye muhtaç kalmamalıyız. Bu nedenle Türk keneviri adı tescillenmeli. Kenevirde Türkiye'nin ana ili Samsun. Merkezi de Vezirköprü Narlı Köyü. Türk kenevirinin dünyada eşi benzeri yok. Kökünden çiçeğine müthiş bir cevher. Sadece çiçeğinden dünyada 100 milyar dolarlık üretim yapılıyor ve dünyanın en kaliteli tohumu bizde"  Soner Meşe, Türk keneviri araştırma enstitüsü kurulmasının gerektiğini söyleyerek, “Kenevirden elde edilecek selüloz ve iplik için Samsun'da fabrikalar kurulmalı. Kanserin en önemli ilacı kenevirdir, MS hastalığının tek çözümüdür" diye konuştu.

Selim Aytaç Selim Aytaç

ESRARSIZ KENEVİR ÜRETİLECEK


Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Aytaç da esrarsız kenevir çeşidi üretmek için çalışmaların devam ettiğini söyleyerek, şöyle konuştu; "Kenevirdeki uyuşturucu miktarının azaltılması ile ilgili bir proje başlatmıştık. Şimdi o projenin hemen hemen ortasına geldik. Gayet güzel sonuçlar söz konusu. Biz, Türkiye’de esrarsız kenevir çeşidi çıkartacağız. Hatta belki bir değil birkaç tane. Aynı zamanda da ilaç olarak kullanılacak kenevir çeşitleriyle ilgili çalışmalar yapıyoruz. İleride böyle bir ihtiyaç olursa ona da hazırız"

"ÇİFTÇİLER EĞİTİLMELİ VE YENİ FABRİKALAR AÇILMALI"


Karadeniz bölgesinde eskiden kenevir tarımı yapıldığını dile getiren Selim Aytaç, kenevir ekimine uzun süre ara verildiğini hatırlatarak şu tavsiyelerde bulundu; “Sektörü bilen çiftçiler yaşlandı. Onun için genç çiftçilerimiz eğitim sürecinden geçmeli. Ayrıca modern teknolojiyle üretim yapılmalı. Üretim ve sanayi aynı zamanda ilerlemeli. Bu, ürünün katma değerini arttıracaktır. Bu bitkinin ekonomimize katkı sağlamasını istiyorsak bütün kısımlarını işlemeliyiz. Bu ürün ülkesel bir kalkınma olarak düşünülüyorsa yeni fabrikaların kurulması gerekiyor.”

KENEVİR EKİLECEK AMA FABRİKA YOK


Kenevir ekilecek ama işleyecek fabrika yok. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kenevir üretiminde atağa geçileceğini açıklamasının ardından 19 ilin çiftçilerini heyecan sarmıştı. MÜSİAD Milli ve Yerli Üretim Üst Kurulu Başkanı Soner Meşe, dünyanın en kaliteli kenevir tohumunun Samsun'da bulunduğunu ve kenevir ekimi için pilot il olarak Samsun'u seçtiklerini söyledi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Aytaç, “Bölgede kenevir işleyecek fabrikalar atıl durumda” dedi.