AKP’li milletvekillerinin Meclis’e sunduğu yeni torba yasa teklifiyle marketlerde vatandaşa 25 kuruşa satılan plastik poşetlerden alınan katkı paylarının beyan süreleri ve ödemeleri seçim sonrasına ertelendi. Torba teklifle, başta müteahhitler olmak üzere büyük miktarlarda akaryakıt kullanan özel firmaların akaryakıt maliyetleri de düşürüldü.

TBMM’ye sunulan torba yasa teklifinde, seçime yönelik çok sayıda madde yer alıyor. Çiftçi borçlarının yeniden yapılandırılmasından kitapta KDV’nin düşürülmesine, engellilere yapılacak yardım ödemelerinin hesabının iyileştirilmesinden ithal cep telefonlarından alınan ÖTV oranlarının yükseltilmesine kadar çok sayıdaki düzenlemeye Meclis görüşmeleri sürecinde yeni müjdelerin de eklenmesi bekleniyor.

2. AYDA ÖDENECEKTİ

Bu yılbaşından itibaren uygulanmaya başlayan paralı plastik poşet yöntemi, marketler tarafından vatandaştan toplanan paraların beyanı ve devlete ödenmesi konusunda ciddi aksaklıklara yol açmıştı. Türkiye Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) beyan ve ödemeler konusunda yaşanan sıkıntıları gündeme getirmiş, sorunun acilen çözülmesi talebinde bulunmuştu. Mevcut düzenlemeye göre, plastik poşet parasını vatandaşlardan tahsil eden market ve benzeri satış yerlerinin katkı paralarıyla birlikte bu geliri beyan etmeleri, beyan ettikleri paraları da en geç yılın ikinci ayının sonuna kadar devlete ödemeleri gerekiyordu. Teklifle hem gelirlerin beyanı hem de toplanan paraların devlete ödenme süresi tümden seçim sonrasına ertelendi. Böylece seçim öncesinde market ve diğer yükümlü şirketlerin ödeme yapmaları önlenirken, vatandaştan toplanan bu paraları seçim öncesi kullanmalarına da imkan sağlanmış oldu. Yeni düzenlemeye göre, normalde seçim öncesinde, yani ocak ve şubat ayına ilişkin beyanlar, mart ayı beyanlarının verileceği 15 Nisan 2019 tarihine kadar ertelendi. Beyan edilen bu paraların ise 30 Nisan 2019’da ödenmesi sağlandı. Böylece vatandaştan toplanan poşet paraları, seçim öncesinde marketler ve şirketler için nakit kaynağa dönüştürülmüş oldu.


Büyük müteahhitlere akaryakıt  kolaylığı


Düzenlemeyle özellikle yol, baraj, köprü, otoyol gibi işler yapan büyük müteahhitlerle santral, maden ya da otobüs işletmeciliği yapan firmaların akaryakıt maliyetleri de önemli ölçüde düşürüldü. Normalde yılda 5 bin tonun üzerinde motorin, fuel-oil veya kalorifer yakıtı tüketen firmalar, bu yakıtlarını bayiler yerine doğrudan akaryakıt dağıtım şirketlerinden alabiliyor. Ancak büyük miktarlardaki tüketim yapan bu firmaların da ulusal petrol stoku tutması gerekiyor. Firmalar kendi depoları olmadığı için tutmak zorunda oldukları stoklar için depo kiralıyorlar, bu da ciddi maliyet oluşturuyordu. Teklifle bu firmaların stok tutma zorunluluğu kaldırılıyor. Bu düzenlemeyle Türkiye’nin savaş, afet gibi durumlarda kullanabileceği ulusal petrol stoku azalacak, buna karşılık firmaların maliyeti düşmüş olacak.