Ticaret Bakanlığı'nın, İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, kurutulmuş sarımsak için ton başına birim gümrük kıymeti 3 bin dolardan 2 bin dolara, diğer sarımsaklar için de ton başına birim gümrük kıymeti 4 bin dolardan 3 bin dolara düşürüldü.

Türkiye'nin en önemli sarımsak üretim merkezlerinden Kastamonu Taşköprü’de dolu yağınca yüzde 45 rekolte düşüşü yaşanmıştı. Bu durum fiyatlara da yansımış ve sarımsak fiyatı pazarda 50 TL'yi görmüştü.

ZAM ŞAMPİYONU OLMUŞTU


Ayırca Tüketici Fiyat Endeksi eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.26 artmış ve Eylül ayının zam şampiyonu yüzde 42.58'lik fiyat artışı ile sarımsak olmuştu.

SARIMSAĞIN FİYATI 1 YIL İÇERİSİNDE %180 ARTTI


TÜİK'in rakamlarına göre geçen yılın eylül ayında sarımsağın kilogram fiyatı 11.81 TL olarak belirlenirken bu rakam 2019 yılının eylül ayında 32.69 TL'ye çıktı. Buna göre sarımsağın fiyatı 1 yıl içerisinde yüzde 180 oranında artış gösterdi. Türkiye'nin önde gelen büyük marketlerinde ise sarımsağın kilogram fiyatı 25 TL ile 30 TL arasında satılıyor.

SARIMSAK ÜRETİCİSİ GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE İTHALAT KORKUSUNU GÜNDEME GETİRMİŞTİ


Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Üreticilerimiz halinden çok memnun, mutlular. Benim şöyle bir endişem var; sarımsağın 2 dolara yakın bir gümrük vergisi var. Fiyatlar çok yükselir de dışarıdan sarımsak getirilmesi için gümrük vergileri kaldırılsa ileriki senelerde yerli üretici için sıkıntı olabilir. Sarımsak fiyatları bu şekilde kalsın. Daha fazla yükselirse tüketicilerimiz için de sıkıntı olabilir. Bu fiyatlar bizim için yeterli. Üreticimiz para kazanıyor. Satışlarda son iki hafta içinde bir durgunluk var ama fiyatlarda bir gerileme yok."ifadelerini kullanmıştı.

AA-sozcu.com.tr