Ülkemizde insanlar üç farklı kurum tarafından sosyal güvence altına alınabilmektedir. Bu kurumlar Sosyal Sigortalar Kurumu, Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR’dur. Bu üç kurum yeni düzenleme ile tek bir çatı altında birleştirmiştir. SGK hizmet birleştirmesi, sosyal güvenlik kollarının SGK çatısı altında birleştirilmesinden önce 3 farklı kurumda da hizmet yılı bulunan kişilerin emeklilik dönemlerinde herhangi bir sorun yaşamaması için emeklilik başvurusundan önce yaptırmaları gereken bir işlemdir. Şimdi, SGK hizmet birleştirme sorgulama nasıl yapılır? Gelin hep birlikte öğrenelim...

SGK HİZMET BİRLEŞTİRİLMESİ YAPILAN KURUMLAR

SGK Hizmet Birleştirmesi Yapılan Kurumlar SGK hizmet birleştirmesinin geçerli olduğu kurumlar; Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu, Esnaf ve Sanatkarlar ile Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu (Bağ–Kur) 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun geçici 20. maddesi uyarınca kurulmuş emekli sandıklarıdır.

SGK HİZMET BİRLEŞTİRİLMESİ YAPILIRKEN UNUTULMAMASI GEREKENLER

Birleştirme işlemleri yapılırken her yıl 360 gün olarak kabul edildiği gibi her ay da 30 gün olarak kabul edilerek hesaplamalar yapılır.

Birleştirme işlemlerinin sonunda itibari prim ödenmemiş süreler, aynı tarihlere rastlayan süreler ve hizmet süreleri eklenmemektedir.

Sigortalı kişi hizmet süresince iş kazası, meslek hastalığı ya da herhangi bir sakatlık geçirmişse, hizmet birleştirme işlemi belirtilen nedenlerden dolayı maaş hakkı kazanması şartıyla yapılmaktadır.

Ölüm, görevden dolayı meydana gelen herhangi bir sakatlık, meslek hastalıkları ve iş kazası geçirmiş olanın birleştirme başvurusu sigortalı olan kişinin, yaşlılık, sakatlık, emeklilik ve ölüm halinde maaşı hak kazanması şartı ile yapılabilmektedir.

SGK hizmet birleştirme çok uzun süren işlemlerdir. Bundan dolayı emeklilik süresi yaklaşmış olanlara en az 1 sene öncesinde başvurularını yaparak işlemleri başlatmaları tavsiye edilir.

Birleştirme işlemlerinin ardından çıkarılma ihtimali olan Bağ Kur prim borcu veya basamak intibak farkının ödenmesi durumunda süreç hızlanmaktadır.

SGK HİZMET BİRLEŞTİRME NASIL YAPILIR?

Hizmet birleştirmesi için öncelikle, en son çalışılan kuruma hizmet birleştirme dilekçesi örneği eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulmalıdır. Vatandaşlar tam ve eksiksiz olarak doldurdukları ve hizmet numarası bulunan dilekçeyi son çalıştıkları kuruma teslim ederler. Hizmet numarası mutlaka dilekçe içerisinde bulunmalıdır. Hizmet numarası olmadan teslim edilen dilekçeler kabul edilmez.

Dilekçede dikkat edilmesi gereken en önemli bilgi, hizmet numarasının olmasıdır. Hizmet numarasını bilmeyenler, SGK üzerinden hizmet numarasını öğrenebilir. Hizmet Birleştirme işlemleri ilgili kurumun birimleri tarafından dilekçe ile başvuru sonucu başlatılır ve başvuru sonrasında kişilerin hizmet süreleri ve nerede hizmet verdikleri bilgileri incelenerek SGK kurumu ile yapılan yazışmalar sonrasında hizmetler birleştirilir, böylece SGK hizmet birleştirme işlemi tamamlanmış olur.

SGK HİZMET BİRLEŞTİRME SORGULAMA NASIL YAPILIR?

SGK hizmet birleştirmesi için teslim edilen dilekçelerin sonuçlanması zaman almaktadır. İşleme alınan dilekçenin hangi aşamada olduğunu öğrenmek için internet üzerinden sorgulama yapılabilir. Bunun için (https://uyg.sgk.gov.tr/EvrakArama/) bağlantı linkine tıklayıp açılan sayfada TC Kimlik Numaranız ve Evrak Kayıt Yılı bilgilerini girerek dilekçenizin durumu ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca E-devlet sistemine şifreniz ile giriş yaparak hizmet birleştirme sorgulamasını online olarak gerçekleştirebilirsiniz.

E-DEVLET ÜZERİNDEN SORGULAMA

(https://www.turkiye.gov.tr/4a-emeklilik-kaydi) bağlantısına tıklayarak açılan sayfada Kimliğimi Şimdi Doğrula butonuna basın. Sonrasında açılacak sayfada ise T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifremizi girdikten sonra Sisteme Giriş Yap butonuna tıklamanız gerekir. Daha sonra yönlendirildiğiniz sayfada başvuru yılınızı seçerek Sorgula butonuna tıklamanız gerekmektedir. Böylelikle E-Devlet üzerinden başvuru sorgulaması tamamlanmış olur.

[old_news_related_template title="SGK zorunlu sigorta (GSS) nedir? " desc="Kişilerin öncelikle sağlıklarının korunmasını, sağlık riskleri ile karşılaşmaları halinde ise oluşan harcamaların finansmanını sağlayan sigortayı, ifade eden SGK zorunlu sigorta yani Genel Sağlık Sigortası (GSS) nedir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/26/iecrop/sgk-toplu-para-odeme_16_9_1530251665_16_9_1556255546.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/sgk-zorunlu-sigorta-gss-nedir-gss-kac-yasindan-sonra-baslar-szcu1-4571818/"]

[old_news_related_template title="SGK emeklilik hesaplaması nasıl yapılır?" desc="İşçi ya da memur gibi ücret karşılığı çalışan kişiler emeklilik için şartları sağladığında ve emeklilik yaşı dolduğunda emekliliğe hak kazanır. Peki, SGK emeklilik hesaplaması nasıl yapılır? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/12/iecrop/hesaplaaar_16_9_1519052770_16_9_1523447373_16_9_1555045600.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/sgk-emeklilik-hesaplamasi-nasil-yapilir-emeklilik-hesaplama-ekrani-szcu1-4394718/"]