İstanbul Havalimanı yeni açıldığı için ilk defa giden vatandaşlar sorun yaşayabiliyor. Muhabirimiz Tugay Saday ise İstanbul- Ankara seyahatindeki bu deneyimini yazdı. Yenibosna'daki evinden saat 09:10'da çıkan Saday kaç saatte havalimanına ulaştı? İşte Tugay'ın deneyimleri...


09:10'DA YOLA ÇIKTIM


İstanbul’dan Ankara’ya hareket edecek olan 12.00 uçağına yetişmek için Yenibosna’dan araçla saat 09.10 civarında yola çıktım. Havalimanına gitmek için Basın Ekspres yolunu kullandım. Yaklaşık bir saat süren yolculuğun ardından Arnavutköy’de yeni açılan İstanbul Havalimanı'na vardım.


TRAFİK SORUNU YOK


Araç ile giderken kullandığım güzergah yeni yol olduğu için gişelerde 8.55 TL geçiş ücreti ödedim. Havalimanı girişinde hem jandarma hem de polis ekipleri güvenlik kontrolü yapıyordu. Atatürk Havalimanı'nın aksine İstanbul Havalimanı girişinde herhangi bir trafik sorunuyla karşılaşmadım.



Aracı otoparka bıraktıktan sonra saat 10.20 civarında havalimanına giriş yaptım. Havalimanı girişinde, üstünde Türkçe ve İngilizce “Bana Sorun” yazılı t-shirt olan görevlilerin yolculara yardımcı olduklarını gözlemledim. Bazıları konuya çok fazla hakimdi diğerleri ise sorulan adresleri 'şurada olması lazım' diyerek, olasılıklar üzerinden konuşuyordu.


BİR SİMİT BİR ÇAY 10.50 TL


Havalimanının 2’si iç hatlar olmak üzere 7 giriş kapısı bulunuyor.  2 numaralı kapıdan girdikten sonra yaklaşık 6-7 dakika içinde güvenlik noktasından geçtim. Güvenlik noktasından geçtikten sonra yoğunluğun az olması sebebiyle 3-4 dakika gibi kısa bir süre içinde check-in işlemlerini yaptım. Kahvaltı yapmak amacıyla havalimanı içerisinde bulunan bir kafeye girdim. Kafede poğaça ve simit 5.75 TL, sandviçler ise 20 TL civarındaydı. 5.75 TL'ye bir simit 4.75 TL'ye bir çay alarak 10.50 lira ödeme yaptım.

ÇOK FAZLA TEMİZLİK GÖREVLİSİ VARDI


Kahvaltının ardından biraz havalimanını gezdim. Havalimanı lavaboları ve mescit olarak kullanılan alanlar temiz ve düzenliydi. Birçok temizlik görevlisi ise havalimanı içinde ve dışında sürekli temizlik yapıyordu. Bir çöp atsam yere düşmeden havada kapacak kadar çok temizlik görevlisi vardı. Ayrıca Atatürk Havalimanı'na göre bilet bankolarında çok fazla yoğunluk yoktu. Yolculara yardımcı olmak için tüm soruları cevaplamaya çalışıyorlardı.


'NEDEN GEÇ HAVALANDIK?'


Ufak bir turun ardından yaklaşık 10 dakikada ikinci kontrol noktasından geçerek  uçağın biniş kapısına geçtim. İkinci kontrol noktasından uçağa biniş kapılarına kadar olan mesafede ise görevli sayısı oldukça azdı. Uçağa biniş kapılarını birçok yolcunun  karıştırdığını gördüm. Bilet kontrollerinin ardından uçağa götürülmek üzere taşıta bindirildik. Yaklaşık 2 dakikalık yolculuğun ardından uçağa bindik. Saat 12.00 gibi kalkması gereken uçak 12.30 civarında havalandı. Yolcuların “Neden geç havalandık” soruları ise görevli personelce “Hava trafiği ve pistlerin yoğunluğu sebebiyle aksaklıklar yaşanabiliyor” şeklinde cevaplandı. Saatim 13.20'yi gösterdiğinde uçağımız Esenboğa Havalimanı'na inmişti.

Daha sonra Ankara’dan 16.15 uçağı ile İstanbul’a döndüm. İstanbul Havalimanı’nda pist yoğunlu nedeniyle yaklaşık 20 dakika uçakta bekletildik. Daha sonra inip aracıma doğru yol aldım ve tekrar Yenibosna'ya doğru hareket ettim.