Türkiye ekonomisi 2018 yazından bu yana son yılların en hareketli zamanlarını geçiriyor. Papaz Brunson davası ile başlayan süreçte ekonomide sürekli yeni bir olay gündem yaratıyor. Vatandaşlar ekonomi gündemini yakından takip ederken hemen hemen her gün yeni bir kavram hayatımıza giriyor. Papaz Brunson krizi ile diplomatik kavramlar hayatımıza girerken, depodaki soğanlar ile depoculuğu konuşmaya başladık. Şubat'ta başlayan tanzim satış ile tanzim kavramı hayatımıza girerken Golan Tepeleri krizinin kura etkisi ile vatandaş Orta Doğu politikasına kulak kabarttı. İşte vatandaşın dolarda yaşanan dalgalanma ile hayatına giren terimler.

1- PAPAZ BRUNSON KRİZİ: DİPLOMASI


Türkiye ve ABD arasında 2018 yazında yaşanan kriz, 2016'da tutuklanan ABD'li rahip Brunson'un nedeniyle yaşandı.

ABD Başkanı Donald Trump terör örgütlerine yardım ettiği gerekçesiyle tutuklanan Brunson'un serbest bırakılmasını istedi. Devam eden süreçte ABD ile siyasi ilişkileri kopma noktasına gelirken ABD, Türkiye'ye bir takım yaptırımlar açıkladı. İki ülke tarafından art arda yapılan açıklamaların ardından 12 Ağustos 2018 akşamı dolar/TL 7.20 seviyesine kadar çıkarak rekor kırmıştı. Brunson'un yargılanıp serbest bırakılmasının ardından ABD ile ilişkiler normalleşme sürecine girmiş ve dolar/TL 5.00/5.50 arasında dalgalanmıştı. Bu dönemde vatandaşlar dolarla yatıp dolarla kalktı

2- KASIM 2018: DEPOCULUK


Türkiye'nin gündemini uzun süre meşgul eden döviz kurları yılbaşına kadar gerilediği 5.50 seviyelerinde dalgalandı. Kurlarda sürpriz(!) yaşanmazken Türkiye'nin gündemine Kasım ayında vatandaşın cebini yakan fiyatlarıyla patates ve soğan girdi. Patates ve soğan fiyatlarının 7 liralara kadar yükselmesinin ardından hükümet depolara baskınlar düzenledi ve yaşanan fiyat artışını stokçuluğa bağladı.