İşte Bakan Albayrak'ın açıklamalarında satır başları:

Türkiye ekonomisinde yaşanan dönüşümde vurgulanan politikalar kadar iş dünyamızın girişimcilerimizin de çok büyük katkısı var. Bugün ekonomide yeni bir hikaye yazdığımız şu günlerde kol kola omuz omuza bu süreci birer kahramanı olacaklar. Bu yeni başarı hikayesini hep beraber yazacağız.

Bir fırsat dönemi olarak bu süreci okuyoruz. Ben her yerde böyle ifade ediyorum.

[old_news_related_template title="Antalya'da yaşanan felaket pazar fiyatlarına yansır mı?" desc="Antalya'da yaşanan felaketten en çok Kumluca ve Finike bölgeleri etkilendi. Ziraat oda başkanları tarımsal alanlarda meydana gelen zararın pazar fiyatlarına yansıması olmayacağı görüşünde. Finike portakalının tezgahlardan daha erken kaybolması beklenirken, biber ve domatesin yetiştirildiği Kumluca'nın Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, fiyat konusunda karaborsacıların bu durumu bahane edip devreye girebileceği uyarısında bulundu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/01/iecrop/resim1_7284711_16_9_1548402480.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/antalyada-yasanan-felaket-pazar-fiyatlarina-yansir-mi-3261801/"]

"BİR TWEET ATILIYOR ÖYLE, BİR TWEET ATILIYOR BÖYLE"


İki ülkenin yaşadığı bir ticari uyuşmazlık üçüncü ülkeler için yeni bir Pazar demektir. Küresel ticaretin hacmina baktığımızda yüzde 1’in üzerini yakaladığımız şu günlerde önemli bir fırsat var. Türkiye özellikle ağustos ve eylül aylarında küresel finansman sisteminde spekülatif saldırılara maruz kaldı.



Ekonomimizin kırılganlıklarını bilerek 2018’i ders çıkarma ve sisteminin bağışıklığı yılı olarak geri bıraktık.

Tweet’e dayalı bir ekonomi. Bir tweet atılıyor öyle, bir atılıyor böyle. İki tweet arası 5 ay sonrası sürecin gözlemlenmesi bile Türkiye’nin hangi adımları attığını çok net gösteriyor.

"SORUNLARA TEK TEK ÇÖZÜM ÜRETMEYE DEVAM EDİYORUZ"


Daha çok çalışan, daha çok üreten Türkiye’yi el birliği ile bir üst lige çıkarma zamanı. Bugün sanayicilerimizin sorunlarını yakından biliyoruz. Bildiğimiz için de hergün bu sorunları ortadan kaldıracak adımları tek tek atıyoruz. Tüm bu sorunlara tek tek çözüm üretmeye devam ediyoruz.

Göreceksiniz ki şubat mart ve arkasından nisan ve mayısla birlikte reel sektör likiditede rahatlayacak. Sıkıntılardan kurtulmaya başlanan bir döneme şahitlik edeceğiz. Ocak Aralık’tan Şubat’da Ocak’tan daha iyi olacak. Bankalarımız ile görüşüyoruz.

Korku, kaygıların yaşandığı özellikle 2018’in son çeyreğindeki o hava dağılmaya başlandı.

Birileri felaket tellallığı yapıyor. 82 milyonun menfaati değil. Farklı bir piyasa algısı ile hareket ediyor.

Türkiye’nin başını öne eğecek bir sıkıntısı yok. Ne dediler ihracat düşecek dediler. Yok, o bitti stoklar eriyecek eksi olacak dediler. Nasıl bozuluyor bu ezberler? Birden fazla reaksiyon ortaya koyan adımları ortaya koyduk.


"39 KALEM ÜRÜNDE 1 MİLYAR DOLARDAN FAZLA İHRACAT"


Emin olun böyle bir iklimde bile bu reaksiyonu gösterdiğimiz tablo bu yılın her geçen gününde çok daha iyileşecek. En ufak şüpheniz olmasın. Tüm kurumlarımız bankalarımız finansal mimari içinde paydaşlarımız iş dünyası temsilcilerimiz hiç olmadığı kadar yoğun bir iletişim ve koordinasyon içinde. Malum netice ortada. Nereden nereye bugün Türkiye 39 kalem üründe 1 milyar doların üzerinde ihracat yapıyor.

"GIDA ENFLASYONU KONUSUNDA ADIMLAR ATMAYA BAŞLADIK"


Enflasyonla mücadelede arzu ettiğimiz düşüş süreci gıda dışında ortaya koyduk. Nitekim yıl sonu için 20.3 ile hedeflerin altına getirdiğimiz enflasyona 2019’da umutlu bir giriş yaptık.

Gıda tarafının negatif etkisi olmasaydı son 20 yılın en yüksek tek ayı geldi gıdada. Aralıkla gıda fiyatları değişmese yıllık enflasyon 18.85 olacaktı.

Enflasyonla mücadele konusunda güçlü adımımızı güçlendireceğiz. Dengelenme sürecinde bir diğer alanda cari açığın azaltılması olacak.

Gıda enflasyon konusunda adımlar atmaya başladık. Dün yıllık değerlendirme yaptık basın mensupları ile. Bugün fırsatçılık ile hareket eden birileri milletimizin cebindeki parasını pul etmesine sofrasına el uzatmasına izin vermeyeceğiz.

Belediyelerimizle birlikte kaynağında sebze ve meyveleri alarak büyükşehirlerde maliyeti ile vatandaşlara sunacağız.

"TÜRKİYE SİVRİ BİBERİ Mİ KONUŞACAK?"


Orta vadeli uzun vadeli bunu bir daha yaşamamak için domates, sivri biber, ihracatçıya soruyorum ee ne oldu bu ay sivri biber. Türkiye bunu mu konuşacak? Hangi saikle olursa olsun. Yaptığımız araştırmalar bir kısım fırsatçıların seçimi de fırsata çevirmek için siyaset üstü bir akılla bakılarak yönetilmesi gerektiği… 82 milyonun cebine kastediliyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Bakanımız ile yakından takip ediyoruz. Son gelen bilgiler çok enteresan şeylerin döndüğünü gösteriyor. Devletin olduğu bir ortamda hiçbir sorun çözümsüz değildir. Değneksiz köy yok.

Bu hafta seracılıkla alakalı yeni yatırım ve dönüşümle alakalı bir anons yapacağız. Modern seracılık altyapısının dönüşümü bugün kapasitenin yüzde 90’ı iptidai. İki rüzgar eski yıkıldı. Muşambalar onlar bunlar.

"KAPASİTE 50 BİN DÖNÜM, 2 BİN DÖNÜM ETKİLENMİŞ"


2000 dönüm sera etkilenmiş. E Antalya’nın kapasitesi kaç? 50 bin dönüm. Türkiye’de yüzde kaç binde 8.

Bu çerçevede Ziraat Bankası düşük faizle Hazine ile sübvanse edilen kredilerle bu dönüşümü ortaya koyacağız. Seraların yapımı yenilenmesinde kullanılacak.

Kamu olarak bu işin içinde stratejik bir yapılanmaya gireceğiz. Bu çok önemli bir nokta. Önümüzdeki kış bu noktada bu konunun Türkiye’nin gündeminde olmaması için gerek sektörün teşviği gerek kapasite ve verimlilik noktasında sahada olacağız.

Bu süreci en büyük güvencesi millet ve toplumumuz. En büyük destekçisi siz müteşebbislerimiz ve cesur iş insanlarımız. Bu yola çıkarken gençlerimizle birlikte, hedeflerimize ve istikametimize ilerlerken bunu başarma noktasında en ufak bir endişemiz yok.