TCMB açıklamasında, "Cari işlemler açığı, bir önceki yılın Şubat ayına göre 3.78 milyar dolar azalarak 718 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bunun sonucunda, oniki aylık cari işlemler açığı 17.04 milyar dolar olmuştur" denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

"Söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 3.69 milyar dolar azalarak 1.07 milyar dolara gerilemesi, hizmetler dengesi kaynaklı net girişlerin 57 milyon dolar artarak 894 milyon dolara yükselmesi ve birincil gelir dengesi açığının 68 milyon dolar azalarak 495 milyon dolara gerilemesi etkili olmuştur."

Geçen yılın ortalarına kadar yükselen cari açık, Türkiye ekonomisinin kırılganlığını artıran, ülkeyi spekülatif yabancı döviz akışına ihtiyaç duymasına sebep olan bir gelişme olarak görülüyordu.

Ancak TL'deki sert değer kaybı ve ithalatın nispeten pahalı hale gelmesiyle birlikte cari açık sert düştü.

Cari açık, TL'deki sert değer kaybının ithalatta yüzde 20'ler civarında daralmayı beraberinde getirmesi ve ekonomideki yavaşlama ile birlikte 2017'deki 47.1 milyar dolardan sert düşüşle 2018'de 27.8 milyar dolara geriledi. Yıllıklandırılmış açık 2018 Mayıs ayında gördüğü 58 milyar dolar seviyelerinden ise Ocak 2019 itibarıyla 21.6 milyar dolara kadar geriledi.

Cari işlemler dengesi dört ay fazla verdikten sonra Aralık'ta ve Ocak'ta açık verdi. Ekonomistler cari işlemlerin Ocak ayından sonra Şubat ayında da açık verecek olmasına karşın bir önceki yıla kıyasla cari işlemler açığında daralma trendinin sürdüğüne de dikkat çekiyorlar.

Yeni Ekonomi Programı'na (YEP) göre cari açığın 2019'da GSYH'nın yüzde 3.3'üne denk gelecek şekilde 26 milyar dolar olması bekleniyor. Ekonomi yönetimi ise güncel açıklamalarında açığın 20 milyar doların altına gelebileceğini belirtiyor.

Ekonomistlerin Reuters anketinde yer alan beklentilerine göre ise açığın yıl sonunda 18.5 milyar dolara gerilemesi öngörülüyor.

REUTERS