İşte Uysal'ın açıklamalarından satır başları:

İktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğilimi devam etmekle birlikte yatırımlar zayıf seyrini sürdürmektedir. Rekabet gücündeki gelişmelerin olumlu etkisi sürerken küresel büyüme görünümündeki zayıflama dış talebi kısmen yavaşlatmaktadır. Döviz kurunun istikrarlı seyretmesi ve enflasyondaki düşüşün bu gelişmede belirleyici olduğunu düşünüyoruz.

NET İHRACATIN BÜYÜMEYE KATKISI SÜRECEK


Net ihracatın büyümeye katkısı önümüzdeki dönemde azalarak da olsa sürecek. Tüketici enflasyonu yılın 3. çeyreğinde 6 puan düşerek yüzde 9'lu seviyelere geriledi.

TL'DE OYNAKLIK 3. ÇEYREKTE SAKİN SEYRETTİ


TL'de oynaklık ekimde dalgalı 3. çeyrekte sakin seyretti. Finansman koşullarındaki iyileşme ve iç talepteki toparlanmaya bağlı olarak tüketici kredileri ivme kazandı. 3. çeyrekte fiyatlama davranışlarına dair göstergeler enflasyonun ana eğiliminde kayda değer iyileşmeye işaret etti.

TÜFE'nin ekimde tek hanede kalacağını yılın son sın iki ayında baz etkisi ile bir miktar yükseleceğini öngörüyoruz.



İktisadi faaliyetlerin ılımlı toparlanma eğilimi sektörel yayılımdaki iyileşme devam ederken yatırımlar zayıf seyrini sürdürüyor.

MERKEZ'İN ENFLASYON TAHMİNİ DEĞİŞTİ


Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2019 yılı sonunda yüzde 11,2 ile yüzde 12,8 aralığında (orta noktası yüzde 12,0), 2020 yılı sonunda yüzde 5,3 ile yüzde 11,1 aralığında (orta noktası yüzde 8,2) gerçekleşeceği öngörülmektedir.



Aşağı yukarı yönlü unsurların birbirini dengelemesiyle 2020 yıl sonu tahminlerinde değişiklik olmamıştır. Parasal duruşu belirlerken enflasyonun ana eğilimine dair göstergeleri dikkate alıyoruz.

'ENFLASYONDAKİ ANA EĞİLİM AŞAĞI YÖNLÜ'


Enflasyon beklentileri yakından takip edilirken tahminlerimiz ve bunların ima ettiği ana eğilimler karar alma sürecimizde önemli etki ediyor. Enflasyondaki ana eğilimin aşağı yönlü olduğunu ifade edebiliriz. Atılabilecek ilave adımların zamanı ve boyutu veri akışına bağlı olacak.

Önümüzdeki dönemde parasal sıkılığın düzeyini enflasyondaki düşüşü sağlayacak şekilde belirlemeye devam edeceğiz. Finansal sistemin sağlıklı işleyişini de gözeten bir yaklaşım belirledik.

Geldiğimiz noktada gevşeme yönündeki alanın önemli bir bölümünü kullandığımızı bununla birlikte atılabilecek ilave adımların zamanlaması ve boyutunu veri akışına ve enflasyon görünümündeki gelişmelere göre şekillendireceğimizi vurgulamak isterim.

Enflasyonu en kısa sürede kalıcı olarak tek haneye ardından da yüzde 5 olan nihai hedefimize düşürmeye odaklanmış olacağız.



Önümüzdeki dönemde parasal sıkılığın düzeyini ana eğilime dair göstergeleri dikkate alarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlemeye devam edeceğiz.

Mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla büyük ölçüde uyumlu olduğunu değerlendiriyoruz. Önümüzdeki dönemde zorunlu karşılıkları etkin bir araç olarak kullanmaya devam edebiliriz.

Son dönemde mevduat büyümesinin TL ağırlıklı olduğunu söyleyebilirim. Dolarizasyonda hâlâ ciddi bir çözülme yok, yatay seyrediyor.

Bunları kamu bankalarının pozisyon yönetimi çerçevesinde çift yönlü işlemleri olarak görebiliriz.

'DEĞERLEME HESABINA İLİŞKİN ÇALIŞMA YOK'


Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal Merkez Bankası'nın değerleme hesabının Hazine'ye aktarılmasına ilişkin olarak henüz böyle bir çalışma olmadığını söyledi.