Kişisel Verileri Koruma Kurulu Facebook'a toplamda 1 milyon 600 bin TL ceza verdi.

Facebook'un uygulamaları “başkasının gözünden gör”, “doğum günü kutlayıcı” ve “video yükleyici" özelliklerini kullananların ve belli miktardaki arkadaşlarının kişisel bilgileri hacker'lar tarafından ele geçirildi.

HTML KODU AÇIK OLARAK YAZILDI


Kullanıcıların erişim jetonu ise internet sayfasının HTML kodu üzerinden görüntülenebiliyor olması Facebook'un güvenlik zaafı olarak nitelendirildi. Facebook da KVKK'ya yasal süre içerisinde savunma yapmadı ve re'sen inceleme başlatıldı.

FACEBOOK'U TÜRKÇE KULLANAN 280 BİN 959 KİŞİ ETKİLENDİ


Facebook'ta yukarıdaki hizmetlerden birinin kullanılmasına izin veren kullanıcı aynı zamanda kişisel verilerinin kullanımına da izin vermiş oluyor.

Fakat Facebook'taki güvenlik açığını fark eden bilgisayar korsanları bu açık sayesinde Facebook'u Türkçe olarak kullanan 280 bin 959 kişiden 133 bin 510 kullanıcının isim, telefon numarası veya e-posta bilgilerine ulaşıldığı belirtildi.

KAÇ KİŞİ ETKİLENDİ BİLİNMİYOR


Geri kalan 143 bin 974 kullanıcının kullanıcı adı, cinsiyet, yerel ayarlar, ilişki durumu gibi bilgileri de ek olarak ele geçirildi.

143 bin 974 kullanıcının takip ettiği 500'e kadar ilişkili hesabın da bilgileri ele geçirildi.

Yani skandaldan toplamda kaç kişinin etkilendiği bilinmiyor.

[caption id="attachment_5368479" align="alignnone" width="880"] Doç. Dr. Avukat Murat Volkan Dülger[/caption]

[custom_content title="'BU CEZA DEVEDE SİNEK DEĞİL'" desc="Facebook’ta 14 ay boyunca ciddi bir güvenlik açığı bulunduğunu ve verilen cezanın çok önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Avukat Murat Volkan Dülger, “Uygulanan yaptırım, yeni bir tehlike olduğu anlamına gelmiyor. Olan olmuş zaten. Ceza ise son derece anlamlı. Ciddi bir güvenlik açığı var. Uygulamalar önce test edilmeliydi. 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu açıkça bunu öngörüyor. 14 ay boyunca bu şekilde güvenlik açığı ile kalmış. Kim bilir kimlerin ne kadar verisi gitti. Kurulu tebrik ediyorum. Ancak insanların da bilinçlenmesi lazım. Ay sonunda size ne kadar fatura kesiyor. Sıfır lira. Karşılıklı değiş tokuş var. Bunun karşılığında sizin verilerinizi kullanıyor. Bunun bilincinde olmak gerekiyor. Etkili olur mu? Bu ceza devede sinek bile değil. Çünkü Avrupa’da milyonlarca euro para cezası kesiliyor. Ama yine de bu para cezası son derece önemli. Ben de ilk defa ‘Facebook hesabımı kapatmalı mıyım?’ diye düşündüm” ifadelerini kullandı. (Sevgim Begüm YAVUZ)"]