TCMB bankalara gönderdiği yazı ile "Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satış (TCMB tarafından spotta döviz alınması, vadede döviz satılması) işlem miktarı döviz ve efektif piyasaları işlem limitlerinin yüzde 30'si ile sınırlandırılmıştır" denildi.

Merkez Bankası bu hamlesi dolar rezervini artırmak isterken bankalara ise TL likiditesini artırma imkanı veriliyor. Merkez Bankası dolar rezervini artırmayı amaçlıyor.

Geçen hafta ilgili sınır yüzde 10 olarak uygulanırken bu hafta başında ise sınır yüzde 20'ye yükseltilmişti.

'LİKİDİTE ARTIRICI BİR HAREKET'


TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte Merkez Bankası'nın döviz rezervini artırmak istediğine vurgu yaparken, "Sisteminin TL likiditesini artırıcı bir hareket: bankalar merkezde FX park edip lira alıyorlar ve TCMB bu sabah her
bankanın line'ı ne kadarsa bunu %10 oranında artırdı. Dolarizasyonun devam ettiği mevduat hesaplarında, TCMB bu aksiyonla brüt FX rezervlerini artırmayı ve bankaların lira likidite yaratma kabiliyetini artırmayı amaçlamaktadır" diyor.

TCMB'nin bankalara ilettiği yazıda limit kullanımlarının döviz ve efektif piyasaları işlem limitlerinden düşülmeden bağımsız olarak uygulanacağı da belirtildi.



İlgili piyasada kullanımın artması TCMB rezervlerinde de kullanıma paralel artış olarak yansıyor.

REUTERS-FOREKS



[old_news_related_template title="Soğandan swap'a!" desc="Seçim arefesindeki Türkiye'de ekonomik gündem de en az siyasi gündem kadar çabuk değişiyor. İki gün önce soğanı konuşan vatandaş, dolar/TL'de yaşanan sert düşüşün ardından 'swap nedir?'i konuşuyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/03/iecrop/reuters-para-2_16_9_1553672521.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/sogandan-swapa-4145700/"]