Merkez Bankası ana fonlama aracı olarak kullandığı ve yüzde 24 seviyesindeki bir hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verildiğini açıkladı. Uzmanlara göre Merkez Bankası bu hamlesi ile bankalara bir süre yüzde 24 faiz ile Türk Lirası vermeyip, TL'yi dolar karşısında değerli kılmaya çalışacak. Öte yandan Borsa İstanbul 100 endeksi günü yüzde 3.36 kayıpla tamamladı.

[old_news_related_template title="Borsa İstanbul'da kritik düşüş" desc="Türkiye ile ABD arasındaki Golan Tepeleri gerginliği ile bugün dolar/TL 5.74'ü aşarken Borsa İstanbul 100 endeksi günü yüzde 3.36 kayıpla tamamladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/03/iecrop/flas880x487-2_16_9_1553270257.gif" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/borsa-istanbulda-kritik-dusus-4092451/"]

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler dikkate alınarak, 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilmesi kararlaştırılmıştır.



Eski Fed ekonomisti Erkin Şahinöz Merkez'in hamlesinin örtülü bir faiz artırımı olduğuna dikkat çekerken, "Bu sistem normalde çok eleştiriliyor. Merkez Bankası'na sadeleştirsin falan dediler. Ama sizin elinizde çok güzel bir mekanizma var. Merkez Bankası bir Para Politikası Kurulu yapmadan piyasadaki gelişmelere göre bankalara yapılan fonlamanın maliyetini yuları çekiyorsunuz. Bankalara yapılan fonlamanın maliyeti de yukarı çıktığı zaman bu piyasa faizlerine de yansıyor. Yani bütün piyasanın faizi yukarı gitmiş oluyor. Dolayısı ile kura faizi artırmak suretiyle müdahale edilmiş oldu" diye konuştu.

[old_news_related_template title="3 maddede dolar neden yükseliyor?" desc="Dolar/TL sert yükseldi, 5.65 seviyesinin üzerine çıktı. Uzmanlar yaşanan bu yükselişte son dönemde vatandaşların dövize olan taleplerinin ve Orta Doğu'da yaşanan Golan Tepeleri gerginliğinin etkili olduğu görüşünde." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/03/iecrop/dolarcizim_16_9_1553246022.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/3-maddede-dolar-neden-yukseliyor-4016935/"]

'ENDİŞEM 5.65'


Dolar/TL'de 5.40'ın aşılmasının önemli bir direnç olduğunu belirten Şahinöz, "5.40 önemli bir dirençti, kur orayı geçti, 5.50'yi de bugün geçinde Merkez Bankası önlem almak amacıyla böyle bir hamle yaptı. Yerinde bir hamle bu. Ama kurdaki yükselişin önüne set çekebilir mi? Çok zor. Benim endişem 5.65'inde üzerinde kapatması. 5.65'in geçilmesi halinde hareketin hızlanabileceğini vurgulamakta yarar var." ifadesini kullandı.

[caption id="attachment_4092108" align="alignnone" width="880"] İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tump'ın Golan tepelerine İsrail'in müdahale etmesi üzerine sarf ettiği sözlere yanıt verdi. Erdoğan "Amerika Başkanı'nın Golan tepeleriyle talihsiz açıklaması bölgeyi yeni bir krizin, yeni bir gerilimin eşiğine getirmiştir. Golan Tepeleri'nin işgalinin meşrulaştırılmasına asla izin veremeyiz." dedi. Fotoğraf: AA[/caption]

'YÜZDE 24'TEN DEĞİL, YÜZDE 25.50'DEN BORÇ VERECEKLER'


Alternatif Bank Ekonomisti Serdar Şenol, Merkez Bankası'nın bir süre gecelik borç verme faizi olan yüzde 25.50'den piyasayı fonlayacağını ifade ediyor.

Şenol Foreks'e yaptığı açıklamada, TCMB'nin haftalık vadede repo fonlamasını durdurduğuna değinerek, "TCMB mevcut durumda haftalık vadede 93 milyar TL'lik repo fonlaması yapıyor.

Gelecek haftadan itibaren %24 düzeyinden yapılan bu fonlama yerine, piyasalar da TCMB'nin borç verme faizi olan %25.50'den repo fonlaması sağlanabilecek." dedi.


Grafik saat 16:00'a kadarki hareketi gösteriyor.


'ÖRTÜLÜ BİR FAİZ ARTIRIMI'


TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) TL'deki negatif ayrışmadan rahatsız olup piyasaya örtülü bir faiz artırımıyla müdahale etmesini, çok önemli bir gelişme olarak değerlendirdi.

Işık Ökte Foreks'e yaptığı açıklamada, "Merkez Bankası’nın bugün lirada yaşanan 2’ye 1 negatif ayrışmadan (JPM gelişen ülke kurlar endeksi dolara karşı %1.1 satılırken, liranın %2.2 satılması) rahatsız olup piyasaya örtülü bir faiz artırımıyla müdahale etmesi çok önemliydi. Çünkü gelen dolar talebinin sadece yabancı kurumsal tahvil satışlarından değil, lokallerden de kaynaklandığını görüyorduk.

Ancak şu anki fiyatlamalarda, TL likiditesinin sıkıştırılmasının ve liranın açığa satılmasının daha maliyetli hale getirilmesinin dolar/TL üzerinde etkili olmadığını görüyoruz. TCMB rezervlerinin 2 haftada 6 milyar dolar erimesi ve jeopolitik risklerinde lira fiyatlamasına girdiğini görmek zor değil."