Yeni doğan bebeklerin, sağlıklı bir şekilde gelişimlerini tamamlamaları için doğumdan sonra belli bir dönem sadece anne sütüne, belli bir dönem de ek gıda ile birlikte yine kesinlikle anne sütüne ihtiyaçları vardır. Doğum sonrası çalışmaya başlayan ya da başlayacak hem özel sektörde hem de kamu kurumlarında kadın çalışanların bebeklerinin gelişimi için çok önemli olan anne sütü ihtiyaçlarını karşılamaları için verilen bir hak olan süt izni kaç saattir? Süt izni hesaplaması nasıl yapılır? Süt izni ne zaman başlar ve ne zamana kadar kullanılır? İşte bu soruların cevaplarını detaylı bir şekilde anlattığımız haberimiz…

SÜT İZNİ KAÇ SAATTİR?

İster kamu kurumlarında ister de özel sektörde çalışan kadı çalışanlar kendilerine ve bebeklerine tanınan süt izni hakkı doğrultusunda, doğum gerçekleştikten sonra bebekleri 1 yaşına gelene kadar günde toplamda 1 buçuk saat süt izninden faydalanabilir. Doğum öncesi ve sonrası olarak toplamda 16 haftalık doğum iznine ek olarak verilen 1 yıllık süt izni hakkı 4587 sayılı İş Kanunu ile belirlenmiştir.

1 buçuk saatlik bu iznin kullanım şekli kadın çalışanlar tarafından belirlenir. Süre hangi saat aralıklarında ve kaç parçaya bölünerek kullanılabileceği kadın çalışanın inisiyatifindedir. Bu süre günlü çalışma süresinden düşülmez.

Çocuğun 1 yaşına bastığı tarih itibariyle süt izni hakkı da son bulmuş olur.

Aynı zamanda kadın çalışanın fiilen çalışma hayatını sürdürdüğü zamanlar için geçerli olan süt izni hakkı, fiilen çalışmadığı günler için faydalanması mümkün değildir.

MEMUR ÇALIŞANLARIN SÜT İZNİ HAKKI NE KADARDIR?

Memur kadın çalışanların ise 657 sayılı Kanun’a göre doğum sonrası çocuğunu emzirmesi için analık izni süresinin bitiminden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde 1 buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı konusunda, kadın memurun tercihi esas alınır.

[old_news_related_template title="Doğum sonrası korse kullanımı nasıl olmalı?" desc="Anne adayları hamilelik sürecinde vücudunda bir takım değişiklikler yaşayabilirler. Özellikle karın bölgesinde oluşan çatlama ve sarkmalar sizi hayrete düşürebilir. Doğum sonrası bebeğini emziren annelerin göğüslerinde sarkmalar ve değişimler de olacaktır. Doğumdan sonra kadınların vücutlarını korumak için yaptıkları ilk hamle korse kullanmak olacaktır. Peki korse gerçekten vücudu toparlamaya yardım eder mi? Doğum sonrası korse kullanımı nasıl olmalı? Korse kullananların gördüğü faydalar nelerdir?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/11/iecrop/shutterstock_685871746_16_9_1562822638.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/dogum-sonrasi-korse-kullanimi-nasil-olmali-korse-kullananlarin-gordugu-faydalar-nelerdir-1szcu/"]

[old_news_related_template title="Memurlarda doğum izni ne kadar?" desc="Binlerce anne ve anne adayı memurun aklında, doğum öncesi ve sonrasında bebekleriyle birlikte vakit geçirmelerini sağlayacak doğum izni süreleri var. Memurlara doğum izni ne kadar? Son yapılan düzenlemeler sonrası oldukça merak edilen memur doğum izinleri hakkında detaylı bir haber hazırladık…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/08/iecrop/shutterstock_624530033_16_9_1562587693.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/memurlarda-dogum-izni-ne-kadar-2szcu-5219903/"]