Pazar fiyatlarının artması ve Ocak ayında açıklanan gıda enflasyonundaki yükseliş sonrası bu hafta başında tanzim satış noktaları faaliyete geçti. Vatandaşlar ucuza sebze ve meyve almak için saatlerce kuyrukta bekliyor. Uygulamadan memnun olanlar kadar şikayet edenler de var.

Vatandaşlar tanzim satış noktalarında uzun kuyruklar oluşturdu

TANZİM SATIŞLAR ENFLASYONU ETKİLER Mİ?


Uzmanlar, tanzim satışların başlaması sonrası büyük zincir marketlerin de fiyatlarını düşürdüğünü söyleyerek, gıda enflasyonunda düşüş olabileceğini belirtiyor.

TÜİK verilerine göre Ocak ayında fiyatı en çok artan ve azalan ilk 10 ürün

"ÜRETİCİ FİYATLARINI DÜŞÜRECEK BİR UYGULAMA MI YOKSA OY İÇİN GÖZ BOYAMA MI?"


Sözcü gazetesi yazarı Murat Muratoğlu konu hakkında sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulundu. Tanzim satışta maliyetten daha ucuza sebze satılınca faturası yine halka çıkacak diyen Murat Muratoğlu, "Nitekim mikrofon uzatılan manav ve pazarcı esnafı "Aynı şartlarla bana versinler ben daha ucuza satarım” diyebiliyor. Nakliye yok, kira yok, vergi yok, işçilik yok..." dedi.

Tanzim satışların nispeten enflasyona yansıyacağını söyleyen Muratoğlu, "Sebze satan esnaf eldeki mallar çürümesin diye fiyat düşürür, zararına satar. Sonrasında o ürün raflardan kalkar. Nitekim tanzim satışların genel piyasa içindeki payı çok düşük. Kaldı ki enflasyon verileri belirlenmiş yerlerden toplanıyor. Zaman içinde genişlemesi bir anlamda esnafın sonunun gelmesi... Serbest piyasa ekonomisinin bitmesi...Tıpkı ucuz et projesi gibi... İthalata bağımlı hale geliriz, işleri daha beter hale getiririz. Burada sorulması gereken esas soru: Bu satışlar üretici fiyatlarını düşürecek bir uygulama mı yoksa seçimde oy toplamak için yapılan göz boyama mı?" ifadelerini kullandı.