Hükümet sebze fiyatlarındaki fahiş fiyatlara çözüm olarak birkaç ilde tanzim satış noktaları oluşturmakta buldu. İstanbul ve Ankara’nın ardından Bursa ve Balıkesir’de de tanzim satış noktaları açıldı. Daha ucuza sebze satın almak isteyen vatandaşlar, tanzim satış noktalarında uzun kuyruklara giriyor. Kocaeli’nin en verimli tarım arazisini barındıran İzmit Ovası’nda, Asım Kibar ve Alikahya organize sanayi bölgesine kurulmasıyla tarım arazileri kullanılamaz hale geldi.


PATRONUN KÖLESİ OLDULAR


Dönümünü 10 liraya satılan arazilerin dönümü şu an 1.000 liradan fazla ediyor. Topraklarını satan çiftçilerin bir bölümü ise bugün tarım arazisi üzerine kurulu fabrikalarda işçilik yapıyor. Bir bölümü de taşeron olarak kamu kuruluşlarında çalışıyor. Ne var ki, bölgedeki tarım arazileri el değiştirmeye devam ediyor.


2 YILDA TAMAMLANDI


İzmitli çiftçi Ahmet Uzun, “Alikahya bölgesi İzmit Ovası’nın kalbi. Yıllar önce bölgeye sanayi geldi, çiftçi üretimi ortadan kalktı” diyerek şöyle konuştu; “Burada tam bir tarım katliamı yapılıyor. Bu alanda dünya ortalamasının iki katı değerinde bin 700 kilo mısır elde edildi. Çiftçiler, bir yılda bir kaç hasat yaparak mısır, buğday, arpa, yonca, kıvırcık, biber, domates gibi ürünler üretiyordu. Burası yakın zamanda Dilovası`ndan da kötü halde, yaşanmaz durumda olacak. Bölgede üretimi bitirdiler. Biz hem Ankara’ya hem de İstanbul’a ürün gönderiyorduk. Şimdi evlerimizin yanındaki birkaç dönümde sera bazlı küçük üretim yapabiliyoruz. Yakında onlar da elimizde kalmayacak. Biz biber ve domates üretmek yerine yabancı firmaların üretim yapmasını istedik. Onlar çelik üretiyor, lastik üretiyor ve yurt dışına satıyor. Bize sadece vergileri kâr olarak kalıyor. Bu durum bizi bugünlere getirdi.”