Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın veto edip TBMM’ye iade ettiği zehir saçan termik santrallere 2.5 yıl daha çalışma izni veren düzenlemeyi Plan ve Bütçe Komisyonuna önerge ile getirip kanunlaşmasını sağlayan AKP Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, ‘’Önergeyi ben verdim ama veto konusunda Cumhurbaşkanına katılıyorum’’ dedi

TBMM Plan Bütçe Komisyonunda konuşan ve önerge ile getirilen düzenlemeden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın haberdar olmadığını savunan Öztürk, şunları söyledi:

'CUMHURBAŞKANI'NA HABER VERMEDİK'


“Teklif sahiplerinden biri benim, imzam var. Cumhurbaşkanı yetkisini kullanarak bir daha görüşülmek üzere yasayı TBMM’ye iade etti. Kanun yapma yetkisi Meclis’imizindir. Bu konu bir zaruretten doğdu. 7 yıldır bu tedbirler alınmamış. Enerji de bir ihtiyaç. Santrallerin devamında yarar görülüyor, ama çevreye de zarar veriyor. Cumhurbaşkanının gerekçesine iştirak ediyorum. Zorunluluktan dolayı getirmiştik. Cumhurbaşkanından habersiz mi getirdik, biz her şeyi cumhurbaşkanına haberdar edip önerge vermiyoruz. Bu maddenin yeniden düzenlenmesini ya da çekilmesinin uygun olduğunu düşünüyorum.”

İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iradesi olmadan böyle bir düzenlemenin Meclis’e gelemeyeceğini savunarak “Veto hakkını kullanıp şekil şartını kullandı. Buraya iradesi olmadan gelmedi” dedi. Yılmaz, çevreyi zehirleyen santrallere bir an önce çözüm bulunması gerektiğini de söyledi. CHP Milletvekili Süleyman Girgin de çevreyi kirleten enerji şirketlerine bankaların kredi vermesinin yasaklanması gerektiğini söyledi.



[old_news_related_template title="İşte tartışma yaratan termik santraller..." desc="Türkiye’nin farklı illerindeki 15 kömürlü termik santrale, 4. kez baca filtresi takılmasını erteleme izni veren yasa, AKP ve MHP tarafından Meclis'te kabul edilmesine rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından veto edildi. Erdoğan'ın vetosuyla Türkiye’nin en eski ve kirli santrallerinin 30 Haziran 2022 tarihine kadar havayı kirletme ve halk sağlığını tehdit etmesinin önüne geçildi. Peki bu santraller nerede ve sahipleri kimler? İşte detaylar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/04/iecrop/termik-santral_16_9_1575446819.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/iste-tartisma-yaratan-termik-santraller/"]