Türk Hava Yolları'nın ikinci çeyrek net kârı İstanbul Havalimanı'na taşınmanın da etkisiyle yaşanan zayıf operasyonel kârlılık ve artan maliyetlerin etkisiyle geçen yıl aynı döneme göre yüzde 70 düşüşle 133 milyon lira oldu. Şirketin ikinci çeyrekte elde ettiği vergi gelirleri ise net kârı destekledi.

Şirketin dün akşam KAP'a bildirdiği finansal sonuçlarına göre, toplam hasılat yüzde 35 artışla 18.7 milyar lira olarak gerçekleşti.

Oyak Yatırım'dan yapılan değerlendirmede, İstanbul Havalimanı'na taşınmanın gerçekleştiği söz konusu çeyrekte yaşanan zayıf talep ve artan maliyet baskısına dikkat çekilirken; Ziraat Yatırım'ın notunda da, şirketin brüt kârının maliyetlerdeki yüksek artışın etkisiyle gerilediği, operasyonel giderlerin de arttığı belirtildi.

Faiz giderleri ve kur etkisiyle finansman tarafında da 460 milyon TL gider kaydedildiği belirtilen Ziraat Yatırım'ın değerlendirmesinde, "Tüm bunlara bağlı olarak vergi öncesi zarar 209 milyon TL olurken, 342 milyon TL'lik vergi geliri sonrası 133 milyon lira TL net dönem karı açıklanmıştır" denildi.

THY'nin dolar bazlı yatırımcı sunumunda yer alan bilgiye göre, şirketin geçen yıl ikinci çeyrekte %23.6 olan EBITDAR marjı bu yıl ikinci çeyrekte %17.6'ya geriledi.

İkinci çeyrekte dolar bazında operasyonel giderler %9 artarken; gelirler ise yüzde %0.1 artış kaydetti. Şirketin net operasyonel kârı ise yüzde 96.3 düşüşle 10 milyon dolara geriledi.

THY hisseleri saat 10.54'te BIST-100 endeksine paralel olarak yatay seyirle 12.05 liradan işlem görüyor.

REUTERS