SGK'nın çeşitli hizmetler için tespit ettiği fiyatlar SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) fiyatları olarak adlandırılıyor. Konuyla ilgili ortak bir açıklama yapan Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) ile Ortopedi ve Omurga Cerrahisi Tıbbi Malzeme İmalatçıları İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (ORDER) her yıl kurala bağlı olarak fiyat artışına gidilmesi talebinde bulundu.

Son sekiz yıldır fiyat artışı alınamadığını ve bunun sürdürülebilir olmadığını belirten SEİS Başkanı Metin Demir, "2018 Ocak ayındaki kurla yılsonundaki kura baktığımızda yaklaşık yüzde 60'a yakın kur farkı var. 2018 TÜFE yüzde 20.30 civarında, ÜFE'ye baktığınız zaman yüzde 33'lerde. Asgari ücret artışı yüzde 26 oldu. Yeniden değerleme oranına baktığımızda yüzde 23.73'lük yeniden değerleme oranı var. Dolayısıyla bütün parametrelere baktığımız zaman yüzde 25'lerde her alanda artış var" dedi ve ekledi:

"Bütün bu kriterlere baktığımız zaman SUT oranında en az yüzde 25'lik artış olması gerek. Dolayısıyla bu civarlarda bir artış olması halinde hem tıbbi cihaz açısından hem de sağlık hizmeti sunucuları, özel hastaneler, üniversite hastaneleri ve Sağlık Bakanlığı hastaneleri açısından bütün tarafların nefes alacağını düşünüyoruz."

Reuters'ta Ekim ayında yayınlanan haberde, kur nedeniyle uğranılan zararın yanı sıra, aksayan kamu ödemeleri ve güncellenmeyen SUT fiyatlarının tıbbi cihaz firmaları arasında kapanma ve iflaslara neden olduğu belirtilmişti. Sektör temsilcileri Reuters'a yaptıkları değerlendirmede, fiyatların sekiz yıldır güncellenmemesi ve kur artışının dikkate alınmaması nedeniyle zarar eden firmaların ihalelere teklif vermeme yoluna gitmeye başladığını; bu nedenle hastanelerin tıbbi malzeme alımlarında aksamalar yaşandığını söylemişti.

Ortopedi ve Omurga Cerrahisi Tıbbi Malzeme İmalatçıları İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (ORDER) Başkanı Erkin Delikanlı da 2018 Ağustos ayından bu yana ortopedi alanında bazı ameliyatlar için çok önemli malzemelerin alınamadığını, kalp pillerine ve kapaklarına ulaşılamadığını, değerli bazı yabancı markaların Türkiye piyasasından çekildiğini söyledi.

Ameliyat eldivenin dahi yok durumuna girdiğini vurgulayan Delikanlı, "Maalesef ülkemizde 2018 Ağustos ayından bu yana skolyoz ameliyatı için çok önemli malzemeler alınamıyor, kalp pillerine ve kapaklarina ulaşılamıyor" dedi.

Firmaların finansal nefesinin kesilme noktasına geldiğini söyleyen Delikanlı, banka kredilerinin endüstri için içinden çıkılmaz bir hal aldığını, alacaklarını da yüzde 27 iskonto anlaşmasıyla alabildiklerini, tahsilat süreleri nedeniyle de mağdur olduklarını ifade etti.

Benzer sıkıntıları yaşayan ilaç sektörüne verilen yüzde 26.4'lük artışın ilaç firmalarını rahatlattığı, ancak tıbbi cihaz sektöründe sorunların sürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, her yıl kura bağlı olarak fiyat artışı alan ilaç sektörü gibi tıbbi cihaz sektörünün de fiyatta bir düzenleme istediği belirtildi.

Açıklamada, sağlık hizmetinde, sağlık finansmanında bütçeden ayrılan payın yüzde 4.5'ten yüzde 5.5'e çıkarılması halinde sağlık sektöründeki bütün paydaşların daha rahat nefes alacağını ve kaliteli sürdürülebilir sağlık hizmeti verebileceği vurgulandı.

REUTERS