BBC Türkçe'nin İtalyan basınından aktardığı habere göre; İtalya'nın tarihi çikolata markalarından Pernigotti'nin bir Türk şirketine satılması sonrası ülkedeki fabrikasını kapatma kararının yol açtığı kriz, hükümetin devreye girmesiyle çözüldü. Novi Ligure'deki tarihi fabrikasının kapanmasını ve çalışanların işsiz kalmasını önlemek için anlaşma sağlandı. İtalyan Ekonomik Kalkınma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Pernigotti'yi satın alan Toksöz Grup temsilcileri, sendikalar ve olası yeni yatırımcılarla aylardır yürütülen müzakerelerin sonunda iki yeni İtalyan yatırımcının bulunmasıyla çözüme ulaşıldı.

BAŞBAKAN YARDIMCISI: BU TARİHİ BİR ANLAŞMA


Anlaşmaya göre Novi Ligure'deki tarihi fabrikada üretimin devam ettirilmesi için bir İtalyan yatırımcı (Giordano Emendatori) fabrikada dondurma üretimini, bir diğeri de (Spes) çikolata ve şekerleme üretimini üstlenecek. İtalya'da yayın yapan finans gazetesi Il Sole 24 Ore gazetesinin haberine göre Pernigotti markası ise Toksöz Grup'a ait kalacak.

Pernigotti'nin Novi Ligure fabrikası.


Pernigotti vakasıyla yakından ilgilenen Başbakan Yardımcısı ve Ekonomik Kalkınma ve Çalışma Bakanı Luigi Di Maio, bunu "tarihi bir anlaşma" diye niteledi. Bakanlıkta bir basın toplantısı düzenleyen Di Maio, özellikle Novi Ligure'deki tarihi Pernigotti fabrikasının çalışanlarının işsiz kalmasının önlenmesinin önemine vurgu yaptı ve şunları söyledi:

'VATANDAŞLAR ADINA MUTLUYUM'


"Bir marka için çalışan ve o markayı dünya çapında büyük bir marka haline getiren insanlar kovulamaz. Markayı elinde tutup da çalışanları evlerine göndermek ya da başka bir fabrikaya göndermek kabul edilemez. Pernigotti markası büyük bir dünya markasıysa bu Novi Ligure'deki işçiler sayesindedir." Aynı zamanda koalisyon hükümetinin ortağı 5 Yıldız Hareketi'nin siyasi lideri de olan Di Maio, "Pernigotti'de hiç kimse işini kaybetmeyecek. Onlar adına da Novi Ligure'li tüm vatandaşlar adına da gerçekten mutluyum" dedi.