TÜİK Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi açıkladı. Buna göre ; patronların maliyeti 2019 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %2,98, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,18, bir önceki yılın aynı ayına göre %30,12 ve on iki aylık ortalamalara göre %32,24 artış gösterdi.


SEKTÖR SEKTÖR ARTIŞ ORANLARI


ÜFE verisinin detaylarına indiğimiz zaman ham petrol ve doğalgaz sektörünündeki ÜFE artışı yüzde 59,21 oldu! Metal cevheri sektöründeki maliyet artışı yüzde 30,53 olurken, tekstil sektöründeki ÜFE artışı yüzde 31.06 oldu. Kağıt ürünleri sektöründeki maliyet artışı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34.04 olurken mobilya sektöründeki ÜFE artışı yüzde 24.08 oldu.

Peki bu artış tüketiciye nasıl yansıyacak? İşte uzmanların yorumları...

MURATOĞLU: ÜRETMENİN MALİYETİ ARTIYOR


Talep enflasyonunun hiçbir kalemde olmadığını belirten Sözcü Gazetesi yazarı Murat Muratoğlu, "TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına göre enflasyon 19.50’de… Talep o kadar düşük ki millet evine sayı ile patates, soğan, limon alıyor. Bu durumda talep enflasyonu hiçbir kalemde söz konusu değil! Enteresan olarak İstanbul perakende enflasyonunda Nisan’da yüzde 3.80 artan gıda enflasyonun TÜİK de yüzde 1.40 artması… Boşuna demiyorlar İstanbul’un taşı toprağı altın! İşin ilginci her yıl yeni sezon ürünleri nedeniyle yüzde 10’un üzerinde artış yaşayan giyim ve ayakkabı fiyatlarında yarısı kadar artış söz konusu… Talep düşüşünü en iyi açıklayan tablo olarak önümüzde duruyor."  ifadelerini kullandı.

Üretim tarafında elektrik ve gaz sektörlerinde yıllık enflasyon yüzde 57.8’de olduğu söyleyen Muratoğlu, "Üretmenin maliyeti artıyor! Üretici ile tüketici arasında yüzde 10’dan fazla fark var. Üretici ya hiç kar etmeden satıyor, ya zarar yazıyor. Açıklanan rakamlara bakınca doların değer kazanması fiyatlara henüz yansımamış durumda. TL’de yaşanan kademeli değer kaybı karşısında enflasyondaki gerilemenin ne kadar kalıcı olacağı ise henüz net değil…" dedi.

[old_news_related_template title="Enflasyon rakamları belli oldu! | Son dakika haberleri" desc="Enflasyon rakamları açıklandı ve enflasyonda yükseliş gözlendi. Yapılan son dakika açıklamasına göre enflasyon Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19.50 arttı. Nisan ayı enflasyon mart ayına göre yüzde 1.69 artış gösterdi. Aylık en fazla fiyatı artan ürün yüzde 31.90 ile limon oldu. Üretici Fiyat Endeksi ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30.12 arttı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/05/03/iecrop/shutterstock_492937003_16_9_1556869884.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/son-dakika-enflasyon-rakamlari-aciklandi-16-4658171/"]

 

Enflasyonun kağıt üzerinde bile düşmeyeceğini belirten Muratoğlu, "Hazine ve Maliye Bakanı’nın “Eylül ayında tek haneli enflasyonu göreceğiz” söyleminin bu tablo ile tutması tabii ki mümkün değil… Bu durumda bağımsız TÜİK’in biraz daha çalışması, hesaplama yöntemlerini değiştirmesi, sepeti çeşitlendirmesi gerekecek. Yoksa enflasyon kağıt üzerinde bile düşmeyecek!" ifadelerini kullandı.

TÜKETİCİ İÇİN RİSK!


Üretici maliyetlerinde artış baskısının devam ettiğini belirten GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan konu hakkında sozcu.com.tr’ye açıklamalarda bulundu. ÜFE ile TÜFE arasında önemli bir fark olduğunu söyleyen Erkan, " ÜFE aylık bazda %2,98 artışla beraber tekrar %30 bandı üzerine hareket etmiştir. Bu çerçevede de ÜFE ile TÜFE makası %11’e yaklaşmıştır. Nisan ayındaki fiyat artışlarında da üretici maliyetleri ile tüketiciye yansıyan arasında önemli denebilecek bir fark görünmektedir. Tabii teorik olarak, ÜFE ile TÜFE arasındaki makasın artması demek üretici maliyetlerinden tüketiciye yansımamış olan oranın artması demek olduğundan ilerleyen aylarda TÜFE için yukarı yönlü risk oluşturması muhtemeldir. TÜFE’de Ocak ayından beri düşüş devam etse de ÜFE’de benzer düşüş trendi görülmemektedir." dedi.