Yemeksepeti, 2018 yılında Türkiye’nin dört bir yanından verilen 250 milyon porsiyon siparişini inceleyerek yemek alışkanlıklarımızla ilgili yeni eğilimleri, asla vazgeçemediklerimizi ve diğer ilginç detayları ortaya koydu. 2018 yılında 250 milyon porsiyon yemek sipariş edildi. 27 bin farklı restorandan yemek siparişi verildi.

BURDUR'DA SİPARİŞ ÜÇ KATINA ÇIKTI


En çok siparişin verildiği ilk 3 il nüfusla bağlantılı olarak İstanbul, Ankara, İzmir olurken, Eskişehir, Antalya, Bursa, Adana, Denizli, Kocaeli ve Konya ilk 10’da yer aldı. Tüm şehirler içerisinde sipariş cirosunu en çok artıran iller; ortalama 3 kat artışla Burdur, Karabük ve Karaman oldu. Bu illeri ise sırasıyla; Düzce, Çankırı, Tokat, Kastamonu, Kahramanmaraş, Mardin ve Amasya izledi.

Yemeksepeti kullanıcıları sadece sipariş vermekle yetinmediler, bol bol da yorum yaptılar ve restoranlara puan verdiler. Kullanıcılar yıl boyunca toplam 3,4 milyon yorum ve 4,9 milyon puanlama yaptılar. Yıl boyunca kullanıcıların en çok yemek yedikleri ay Aralık, lezzete en düşkün oldukları gün ise pazar oldu. 22 yaşındakiler ise en çok siparişi vererek liderliği ele geçirdi. En çok sipariş veren burç ise oğlak oldu.

Ders çalışırken yemeksiz olmaz diyerek en çok siparişi veren kampus ise İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü oldu. Onu ise Bilkent Üniversitesi Merkez Kampüsü izledi. Yemeksepeti kullanıcıları 2018’de de indirimli lezzetlerin tadına doydular. Kullanıcılar yaklaşık 200 milyon TL indirimden faydalandılar.

gololdu

2018'İN FAVORİ LEZZETLERİ


Yılın sipariş lideri geçtiğimiz yıl da olduğu gibi burger oldu. Yemeksepeti kullanıcılarının bir yıl boyunca yedikleri burgerleri üst üste koysaydık, yüksekliği dünyanın en yüksek dağı olan Everest’in yüksekliğinin 210 katı oluyor. Geçtiğimiz yıl 5. sırada yer alan döner, bu yıl büyük bir atağa geçti ve sipariş sayısını %70 artırarak listenin ikinci sırasına yerleşti. Lahmacun bir önceki yıla göre bir basamak gerileyerek 3. sırada yer aldı. Yemeksepeti kullanıcıları bir yıl boyunca 16 milyon lahmacun yedi. Bu lahmacunları yan yana koysak 280 futbol sahası ediyor.

KAHVE İKİ KATINA ÇIKTI


Türk insanının vazgeçilmezi olan kahve, bu sene siparişlerini tam 2 kat arttırdı. En çok sevilen kahve çeşidi ise latte oldu. Atağa geçen bir diğer lezzet ise %70 artışla deniz ürünleri oldu. Bu yıl diğer en büyük atağı yapanlar ise %70 ile döner ve onu takiben %65 ile çiğ köfte oldu. Kahvaltı siparişleri de %65 artış ile bu yılın favorilerinden olurken; bu kategoride en çok Ayvalık tostu ve kaşarlı tost sipariş edildi.

TATLIDA SUFLE ÇORBADA MERCİMEK


Farklı kategorilerdeki gözde ürünler:

2018’de 6,5 milyon sipariş alan dünya mutfağının bu seneki favorisi İtalyan mutfağı oldu. Kullanıcılar bu yıl Vegan lezzetlere daha fazla ilgi gösterdiler ve geçen yıla göre siparişleri %92 arttırdılar. Dürümcüler bu sene Adana dürümden şaşmadı ve 2,5 milyon adet sipariş ettiler. Tatlıcılar bu sene 1 milyondan fazla sufle yiyerek bu lezzeti liderliğe taşıdılar. Çorbacıların favorisi değişmedi. Kullanıcıların tercihi mercimek çorbasından yana oldu. 2018’de toplam 7 milyon pide siparişi veren pide düşkünlerinin en gözde çeşidi ise kıymalı pide oldu

BURDUR SİPARİŞİNİ ÜÇ KAT ARTIRDI


Yemeksepeti verilerine göre, Anadolu’daki restoran sayılarında geçen seneye oranla %38 artış görülürken, kullanıcı sayıları ise %51 arttı. Anadolu’daki restoranların cirolarında geçen seneye göre ortalama %97 artış yaşandı. Tüm şehirler içerisinde sipariş cirosunu en çok artıran iller; ortalama 3 kat artışla Burdur, Karabük ve Karaman oldu. Bu illeri ise sırasıyla; Düzce, Çankırı, Tokat, Kastamonu, Kahramanmaraş, Mardin ve Amasya izledi.