UĞUR ENÇ-HALİL ATAŞ-MÜSLÜM EVCİ-İSMAİL AKIN

İstanbul'daki metro inşaatları iki yıl önce ödenek yetersizliği dolayısıyla durdurulmuştu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yurt dışından kredi bularak duran çalışmaları yeniden başlattı. İmamoğlu “Kamu bankalarının ne yazık ki kapısı bize kapatılmış durumda” açıklaması ile CHP’li belediyelere kaynak konusunda engel çıkartılıyor tartışmasını başlatmıştı. Biz de İstanbul dışındaki büyük kentlerdeki bazı metro çalışmalarını inceledik. Ancak dikkat çeken bulgularla karşılaştık. Kocaeli, Bursa, Konya gibi şehirlerde metro çalışmalarını Bakanlık üstlenirken, tıpkı İstanbul gibi CHP tarafından yönetilen Mersin’de de kaynak krizi yaşanıyor.

KOCAELİ: METROYU BAKANLIK ÜSTLENDİ


Kocaeli’nde yer alan Gebze-Darıca OSB Metrosu’nun temeli 20 Ekim 2018’de atıldı. 5 milyar liralık maliyetiyle projeyi AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tek başına üstlendi. Ancak aradan geçen 1 yılda projede beklenen ilerleme sağlanamadı. 31 Mart seçimleri göreve gelen AKP’li başkan Tahir Büyükakın belediye üzerindeki yükü Ankara’ya devretti. 18 Ekim 2019’da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi arasında protokol imzalandı. Başkan Büyükakın, “Ulaştırma Bakanlığımıza devrettiğimiz bu projeyle Büyükşehir Belediyemizin kaynaklarını çok daha başka projelerde değerlendirmiş olacağız” dedi.

31 Mart Seçimleri öncesinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bölgeye metro durak tabelaları yerleştirmiş ancak seçimlerden sonra bu tabelalar sökülmüştü.

[old_news_related_template title="İstanbul'un altındaki gizli metro tehlikesi" desc="İstanbul'daki metro inşaatları iki yıl önce ödenek yetersizliği dolayısıyla durduruldu. İmamoğlu yönetimi yurt dışından kredi bularak bu hatlardaki çalışmaları tekrar başlatıyor. İki yıl önce yerin altında açılan devasa delikler ise çökme tehlikesini gündeme getirdi. Uzmanlara göre İstanbul'da geçen aylarda yaşanan deprem yer altındaki delikleri daha hassas bir konuma sokarken yeniden çalışma başlayan tünellerde dayanak kontrolleri yapılmalı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/04/iecrop/resimid_10172579_16_9_1575451313.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/istanbulun-altindaki-gizli-metro-tehlikesi-5489078/"]

BURSA: ULAŞTIRMA BAKANLIĞI YAPACAK


Bursaray Emek Hattı’nın Şehir Hastanesi’ne kadar ulaşmasını sağlayacak projesi, Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılacak. Şehir hastanesine ulaşım için Emek metro hattı yaklaşık 5,5 kilometre kadar uzatılacak. Proje 2020 yılı başında ihale edilecek. Hattın yapımının 1,5- 2 yıl sürmesi bekleniyor. Fizibilite çalışmalarının devam ettiği net bir maliyet rakamının henüz çıkmadığı öğrenildi.

MERSİN: KREDİ ARIYOR


Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer, Mersin için önemli bir yatırım projesi olan Metro Projesi için 2020 yılında kazmayı vuracaklarını söyledi.

Metro hattının 28.6 kilometre uzunlukta olacağı, bunun 7 buçuk kilometresinin zemin üstü metro, 13.4 kilometresinin yeraltı raylı sistemi ve 7.7 kilometresinin de tramvay şeklinde planlanacağı öğrenildi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi ayrıca Üniversite Hastanesine ve Üniversite güzergahında bir tramvay hattı daha planlıyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer, metro ve tramvay çalışmaları için kredi arayışlarının yurt dışından olacağını açıklamıştı. Başkan Seçer, “Krediyi de oradan bulalım, inşaatı da o firma yapsın, finansman ve işin yapımını bir yere vermek istiyoruz” demişti.

[old_news_related_template title="Devletin bankaları bize kredi vermiyor" desc="Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, SÖZCÜ’ye konuştu: Seçer, yaşadığı sıkıntıları anlattı. “Devlet bankaları bize kapalı. Yabancı bankalardan kredi almaya çalışıyorum. Bürokraside de işlerimiz ite kaka yürüyor” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/02/iecrop/depophotos_16371498_16_9_1575246947.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/devletin-bankalari-bize-kredi-vermiyor-5483839/"]

KONYA: 2015 YILINDA LANSMANI YAPILDI YAKINDA ÇALIŞMALAR BAŞLAYACAK!


Konya’da 2004 yerel seçimlerinde AKP’den Belediye Başkanı seçilen Tahir Akyürek metro vaadinde bulunmuştu. 2015 yılında dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu metro projesinin tanıtımını yapmıştı. Metro projesinin ihalesini geçtiğimiz Eylül ayında yapıldı. İhaleyi 1 milyar 196 milyon bin 923 euro, 29 cent'lik teklifle China CMC-Taşyapı İnşaat ortaklığı kazandı.

AKP'li Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından finanse edilen metro projesinde çalışmaların yakında başlayacağını duyurmuştu.

[old_news_related_template title="14 yıllık Konya metro projesi ertelendi" desc="Konya'da son 3 yerel seçiminde Tahir Akyürek'in 'vaatleri' arasında birinci sırada yer alan metro projesi bir kez daha ertelendi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/09/iecrop/14-yillik-konya-metro-projesi-ertelendi-2_16_9_1537797961.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/14-yillik-konya-metro-projesi-ertelendi-2643406/"]