İsmail AKIN/ANTALYA - Ali Ekber ŞEN/MERSİN

İstanbul’da pazar yerlerinde limonun kilogramı 6-7 liraya çıkarken, tanesinin fiyatı 1,25 ila 1,5 lira arasında değişiyor. Fiyat artışına, tarladaki limonun tükenmesi, mağaralarda depolanan (yatak) limonların piyasaya sürülmesi gerekçe gösteriliyor. Haziran ayı sonunda taze limonun çıkmasıyla fiyatların düşmesi bekleniyor.


NORMALE DÖNER


Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, ağaçlardaki limon kesiminin bittiğini belirtti. Piyasada olan limonun buzhanelerden gelen limon olduğu ifade eden Alp şunları söyledi, “Limonlar olur, yatağa girer. Yani doğal buzhaneye konur. Oradan çıkar limon, illere göre dağıtılır. Bu durumda limon biraz yükselir ama şu anda çiçeğe sivrildi. Burada limon küçük de olsa olmaya başladı. Bir ay, bir buçuk ay sonra kesilmeye başlar. O zaman sistem oturur. Şu anda depolarda bulunan yatak limonu gönderiliyor piyasaya. Ağaçtaki limon kesimi bitti. Sebzede de durum aynı. Mevsim arasında bir boşluk olur. Yani fiyatta bir değişim olur. Antalya, Mersin, Adana’da limon kesimi başladığında pazarlardaki limon fiyatları normale dönecektir” diye konuştu.


İNSANLAR KORKUTULDU, DEPOLARA LİMON KONULAMADI


Antalya Komisyoncular Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Nevzat Akcan, Antalya Hali’nde limonun 4 ila 4,5 TL olduğunu, insanların korkusunda depolara limon koyamadığını bu yüzden de fiyatların yükseldiğini söyledi. Limon fiyatlarının yükselmesinde ki nedenin insanları korkutulmuş olmasına bağlayan Akcan, “Fiyatların yükselmesinin yegane sebebi insanlara “depocu- stokçu” diye bağırılmasından dolayı , bu sene narenciye sezonunda insanlar depolara limon koyamadı. Kortular. Birde bu yıl birde çok aşırı yağışlar oldu. Ürün dalında çürüme yaptı. Depolarda da az ürün olmasının cezası da yüksek fiyatlar oldu. Limon belle bir zamandan sonra depoya girmesi lazım. Yoksa bozulur ürün. Şu anda Antalya Hali’nde limon 4,5 ila 5 TL bandında. Daha da yükseleceğini söylüyorlar limonun. Zamanında stokçu, dediler milleti ürküttüler” dedi.

‘MERSİN’DE 3.5-4 TL’


Türkiye’nin limon ihtiyacının yüzde 65’ini karşılayan Mersin’de, limon dalında kalmazken, tüccar ve üreticilerin depolara kaldırıp piyasaya sürünce fiyatının yükselttiği ifade edildi. Limondaki fiyat artışının bir diğer nedeninin de limon ihracatının fazla olması ve ürünün piyasada yetersiz olması olarak gösterildi.



Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) Başkanı Ahmet Dursen Şahin, bölgede dalında limon kalmadığını belirterek, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da limon fiyatında inişli çıkışlar görülüyor. Rekolte yüksek olduğu yılda, ihracat yeterli olmaması durumunda ürün fiyatı düşük seyreder. Ancak; ihracat fazlalaşınca tüccar ve üreticilerin bir bölümü de limonu Ürgüp ve Mersin’de soğuk hava depolarına kaldırıp bekletiyor. Limon az olduğunda piyasaya sürülünce fiyat artışı kaçınılmaz oluyor. Bizim bölgemizde dalda limon yok, ancak depolarda dinlemeye alınan limon var. Böyle olunca da depo kirası, işçilik, sandık, kâğıt ve akaryakıt fiyatlarının da yüksek oluşuyla limon fiyatı artmış oluyor. Mersin’de piyasada 3.5-4 TL arasında değişen limon İstanbul’a ulaşınca fiyatı ikiye katlamış oluyor” dedi.


‘BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ DEPOYA KONUYOR’


Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Mahmut Sakallı’da bölgede limonun dalında kalmadığını ifade ederek, “Sezonunda tüccar ve üreticiler ürünlerini Ürgüp ve Mersin’de ki soğuk hava depolarına kaldırıp dinlememe alıyorlar. Geçmiş yıllarda sadece tüccarlar dalında limonu ucuz fiyattan alıp, depolara kaldırıyordu. Ancak, son yıllarda üreticiler de bahçelerinden kesimini yaptıkları ürünlerinin bir kısmını hale götürüp satarken, büyük bölümünü de yine depolara kaldırıyorlar. Ürün az olduğu zaman da piyasaya sürülünce fiyatı yükseliyor. Şu anda Mersin’de kilosu 4 TL olan limon artan maliyet fiyatlarının binmesiyle 7-8 TL’yi bulabiliyor” diye konuştu.