Yılbaşında ucuz sigarayı daha da ucuzlatmak için asgari maktu vergisini sıfırlayan iktidar, seçim biter bitmez aynı vergiyi geri getirdi. Yeni düzenlemeyle sigara üzerindeki vergilere 0,2679 kuruş asgari maktu vergi eklendi. Ocak ayında bu verginin kaldırılmasıyla 8 liradan 7.5 liraya düşen ucuz sigaralar, şimdi yeniden 8 liraya yükselecek. SÖZCÜ, sigaradaki vergi operasyonunun seçim için yapıldığını, iktidarın seçimlerden sonra vergiyi yeniden attırmak zorunda kalacağını yazmıştı.

SEÇİMDEN ÖNCE UCUZLADI

Ekonomi yönetimi seçimlerden yaklaşık 3 ay önce, 4 Ocak tarihinde sigara üzerindeki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oran ve tutarlarında önemli bir değişikliğe gitti. Cumhurbaşkanı kararıyla yapılan düzenlemeyle sigara ve tütün mamulleri üzerindeki ÖTV’nin yüzdesel vergi oranı yüzde 63’ten yüzde 67’ye yükseltilirken, sigaranın ucuzlamasını önleyen paket başına 5.6 liralık (tanede 0.28 kuruş) asgari maktu ÖTV sıfırlandı. Böylece devletin vergi kaybı göze alınırken, o dönemde 8 liranın altına düşmeyen 1 paket sigaranın çok daha ucuza satılmasının önü açılmış oldu. Fırsatı değerlendiren sigara firmaları, vergi avantajını değerlendirip 8 lirada yoğunlaştırdıkları sigara satışlarını 7.5 lira düzeyine çektiler. Devlet vergi kaybına uğrarken vatandaş sigarayı 50 kuruş daha ucuza içti, iktidar da bu geçici refahın sandığa yansımasını bekledi.



Dün Resmi Gazete’de yayımlanan yeni Cumhurbaşkanı kararıyla sıfıra kadar indirilen asgari maktu ÖTV tutarı 0.2679 kuruşa çıkarıldı. Bu tutar 1 paket sigaradaki her bir sigaradan alınacak asgari vergiyi ifade ediyor. Dolayısıyla 20 adet sigaranın olduğu 1 paket sigaraya yansıması yaklaşık 5 lira 36 kuruş oldu.

Hurda araca vergi indirimi


Yükselen döviz kurları yüzünden artan sıfır otomobil fiyatları karşısında hurda indirimi kapsamının düşük rakamlarda kalması tüketiciyi yeni otomobil satın alırken zor durumda bırakıyordu. Yeni düzenlemeyle, 70 bin TL’ye kadar sıfır otomobil alırken eski aracı hurdaya çıkarıp 10 bin TL daha ekstra indirim sağlamak mümkün olacak. 8 bin lira ÖTV indirimi daha önce matrahı 46-80 bin lira arasındaki araçlar için uygulanırken, artık 70 bin ile 120 bin lira arasındaki araçları alanlar da bu indirimden yararlanabilecek.