Türkiye'de sebze ve meyve fiyatlarının ateşi düşmüyor. Özellikle de dar gelirli vatandaşın sürekli tükettiği patates ve soğan  fiyatı her geçen gün artıyor. Fiyatlar öyle seviyelere yükseldi ki vatandaşa ucuza patates soğan satabilmek için tanzim satış çadırları kuruldu.

Patates soğanda durum buyken ülkemizde yetişmeyen ve Sri Lanka, Tayland, Malezya ve Fildişi gibi bölgelerden ithal ettiğimiz Hindistan cevizinin fiyatı ise sadece 5 TL. Kendi ülkemizin çeşitli bölgelerinde yetişen patates ve soğanın fiyatı ise 10 liralara çıkmış durumda.

ARTIŞIN SEBEBİ ÜRETİM MALİYETLERİ


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan son verilere göre Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım - ÜFE), 2019 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,75, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 13,20, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27,33 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 16,04 artış gösterdi.

Ünlü tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım konu hakkında sozcu.com.tr’ye açıklamada fiyat artışlarının tek sebebinin aracılar ve depocular olmadığını belirterek, yapılması gereken en önemli şeyin üretici maliyetlerinin düşürülmesi olduğunu söylemişti.

TÜRKİYE'DE YETİŞMİYOR


Hindistan cevizi, ülkemizde yetişmeyen ağaç çeşitleri içerisinde yer alır. Palmiyegiller familyasından olan bu bitki türü, tropikal meyve veren ağaç çeşididir. Hindistan cevizi ağacı diğer ağaç çeşitleri gibi bir çok ortama adapte olup yetişen ağaç çeşitleri içerisinde değildir. Uygun koşulların bulunduğu ülkelerde yetiştirilmesi yapılır. Ülkemiz Hindistan cevizi ağacı yetiştiriciliği için uygun bir ülke değildir. Çünkü bu ağaç çeşidi tropikal iklim özelliği ister.

ÇOK SAYIDA FAYDASI VAR


Besleyici ve güçlendirici bir besin olarak karşımıza çıkan Hindistan cevizi kolayca sindirilebilen yağları içerir. Vücut bu yağdan diğer yağlara nazaran daha kolay yararlanır. Bu yağ hem fiziksel hem de kimyasal özelliği bakımından tereyağına çok benzer. Yüksek kalitede protein içeren Hindistan cevizi, potasyum, sodyum, magnezyum, ve kükürt açısından da zengin bir besin.

Ayrıca diüretik olan Hindistan cevizi suyu idrar yolunun temizlenmesine, böbrek taşlarını engellemeye ve böbreklerin çalışmasını desteklemeye yardımcı olur. Hindistan cevizi suyu kasların fonksiyonunu destekler ve vücudu dinç tutan kalsiyum, fosfor ve potasyum açısından zengin. Hamilelik süresince tüketilen Hindistan cevizi suyu vücudun susuz kalması ve sabah kusmalarından kaynaklı bitkinlik için de ideal.