Bloomberg ajansının konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, TVF’nin uluslararası piyasalardan yapacağı bu ilk borçlanma bir yılı opsiyonlu, 3 yıl vadeli olacak. Borçlanmanın maliyetiyle ilgili bilgi verilmedi. Yaklaşık 2 yıl önce de TVF’nin Çin bankası ICBC’den 5 milyar dolarlık kredi istediği öne sürülmüş ancak bu borçlanma gerçekleşmemişti.

ARAPLARI ÖRNEK GÖSTERDİ


Bloomberg, borçlanmanın maliyetiyle ilgili fikir vermesi açısından, Suudi Arabistan Varlık Fonu’nun uluslararası piyasalardan yaptığı borçlanmayı örnek gösterdi. Fonun geçen yıl yaptığı 11 milyar dolarlık borçlanmanın maliyeti LIBOR+75 baz puan olarak açıklanmıştı. Bugün itibarıyla 12 aylık ABD Doları LIBOR oranı yüzde 2.98575 seviyesinde.

JAPONLARLA GÖRÜŞECEK


Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın enstrüman çeşitliliğinin artırılacağı ve samuray bono ihracı yapılacağını açıklamasının ardından Türkiye, Japonya’da yatırımcılarla görüşecek. Şubat sonunda gerçekleştirilmesi beklenen toplantı için Türkiye’nin uluslararası finans kuruluşları Morgan Stanley, Nomura ve Japon bankaları Mizuho ile Mitsubishi UFJ’yi yetkilendirdiği belirtildi.

PORTFÖYÜNDE 50 MİLYAR DOLARLIK TAŞINMAZ VAR


Ağustos 2016’da kurulan ve en az 50 milyar dolarlık portföyü olduğu tahmin edilen TVF’ye bugüne kadar 46 adet taşınmaz devredildi. TVF’ye çeşitli banka ve şirketlerdeki kamu hisseleri, bazı kamu iktisadi teşebbüsleri, at yarışları ve şans oyunlarına dair lisanslar da 49 yıllığına devredilmişti. Devredilen şirketler arasında Ziraat Bankası, BOTAŞ, TPAO, PTT, Borsa İstanbul, Türksat ve Türk Telekom’un sermayelerinde bulunan Hazine hisselerinin yanı sıra THY ve Halkbank’taki Özelleştirme İdaresi hisseleri bulunuyor.