Cumhuriyet Gazetesi'nden Gamze Bal'ın haberine göre;  maliyetlerindeki artıştan dolayı kırmızı ete yüzde 20 zam yapmayı planlayan sanayiciler, tüketimin düşmesi sebebiyle bu zammı bekletiyor.

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, “Son bir yılda maliyetlerimiz yüzde 50 arttı. Tüketim yüzde 40 daraldı. Yüzde 20 zam yapmak istiyoruz ancak iç piyasada tüketim düştüğü için kimse korkudan fiyatları artıramıyor” dedi. Zammın şimdilik bekletildiğini belirten Yücesan, balığın kırmızı ete alternatif olarak görüldüğünü, balık mevsiminin bitmesinden sonra kırmızı ete olan talebin artmasıyla zam yapılacağına işaret etti.

[old_news_related_template title="Kırmızı ve beyaz et fiyatlarının yıllık artış rakamları ne kadar?" desc="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe'de çiftçilere seslenerek, 'Hayvancılıkta maalesef vatandaşlarımıza hala istediğimiz seviyede uygun fiyatlardan et sunamadığımızı itiraf etmem gerekiyor.' ifadelerini kullandı. Peki 2003 yılından bu yana et fiyatları her yıl kaç TL arttı? TÜİK rakamlarına göre kırmızı etin 1 kilogramı 2003 yılında 9 milyon (9 TL) civarında satılırken bu rakam 2019 yılında 40 TL'ye kadar tırmandı. İşte et piyasasının yıllara göre fiyatları... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/03/iecrop/kirmizi-et-aa_16_9_1550362446_16_9_1551871672.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/kirmizi-ve-beyaz-et-fiyatlarinin-yillik-artis-rakamlari-ne-kadar-3806802/"]

Elektrik ve doğalgaza son gelen zamlarla beraber maliyetlerin daha da arttığına, bu artışları kaldıramayan pek çok firmanın piyasadan çekilmek zorunda kaldığına dikkat çeken Yücesan, şöyle devam etti:

“Yeni üretim yapılmıyor. Satışlar stoklar üzerinden yürüyor. Üretimdeki düşüşe yönelik TÜİK’in açıkladığı veriler eksik. Bu durum ‘daha uygun’ fiyatlı etin sağlanması için ithalat yoluna başvurmalarına yol açabilir. Kısır bir döngü bu. İthalat yapılır, üretim düşer, döviz kaybı yaşanır ama ucuzluk sağlanamaz. Bizim yurttaşa şunu söylememiz lazım: İthalatla ‘daha ucuz’ et sağlamaktansa bizim insanınımızın ürettiği olsun ama yüzde 20 zamlı olsun. Çünkü bizim elimizden bu kadar geliyor. Maliyetlerimiz sürekli artıyor.”