Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2018 yılında yayımlanan yönetmelikle ücretsiz olarak verilen plastik poşetlerin 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle artık tüm satış noktalarında ücretli olarak temin edilmesi yönünde düzenleme yapılmıştı.

MARKETLERİN EKMEK VE ŞARKÜTERİ BÖLÜMÜNDE ÜCRETSİZ


Plastik poşetlerin tanesi 25 kuruştan verilirken, marketlerin ekmek, şarküteri ve manav gibi bölümlerinde açıkta satılan ürünlerin hijyeninin korunması açısından plastik poşetlerin ücretsiz temini devam edecek.

[old_news_related_template title="Plastik poşet kalkıyor... Ne kadar kar edeceğiz?" desc="2019'dan sonra marketlerde plastik poşet ücretli olacak. Yıllık petrole harcadığımız paradan 200 milyon TL ile 300 milyon TL arası tasarruf etmemiz bekleniyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/12/iecrop/cs_16_9_1543659689.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/plastik-poset-kalkiyor-ne-kadar-kar-edecegiz-2770930/"]

'ESKİDEN 6 POŞET ALIRKEN ŞİMDİ SAYISINI DÜŞÜRDÜK'


Ücretli poşet uygulamasından şikayet eden Fatma Kaya, uygulamadan memnun olmadığını belirterek, “Evden gelenler yanında bir poşet getirir de dışarıdan gelenler için zor oluyor” dedi.

Kendisi de markette çalışan Ahmet Uğur ise, “25 kuruştan 4 tane aldık. Eskiden 6 poşet alırken şimdi sayısını düşürdük. Plastik poşet yerine başka bir şey bulunabilirdi, kağıt veya başka bir şey. Ben de markette çalışıyorum. Şimdi müşteri gelecek sürekli şikayet edecek, sıkıntı olacak” diye konuştu.

poset1aa

'ZATEN FAZLASIYLA ÜCRET ÖDÜYORUM'


Uygulamayı değerlendiren bir başka vatandaş ise, “Bu poşetten şikayetçiyim. Çünkü aldığım ücretin karşılığında zaten fazlasını ödüyorum, bir de bunu ödüyorum parayla. Elinde poşet mi taşıyacak sokakta adam. Eskiden file vardı. Tamam bu da zararlı ama bunun da zararını düşünecekti” dedi.

'TORUNLARIMIZA KİRLİ BİR DÜNYA BIRAKIYORUZ'


Edirne Çevre ve Şehircilik Müdürü Abdullah Bülbül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çevreyi plastik atıklardan kurtarmak ve gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir ortam bırakmak için bugünden itibaren Türkiye'de yeni bir dönemin başladığını belirtti.

Çevre kirliliğini önlemek amacıyla satış noktalarındaki plastik poşetlerin tüketicilere 25 kuruş karşılığında verildiğini ifade eden Bülbül, kalınlığı 15 mikronun altında olan, gıdanın doğrudan temas ettiği ve hijyen için ihtiyaç duyulan birincil ambalaj poşetlerinin ise ücretsiz verilmeye devam edileceğini söyledi.

posetaa2

Doğaya atılan plastik poşetlerin çözülme süreçlerinin çok uzun yıllar aldığını anlatan Bülbül, "Bu süreç bin yıla kadar olabilir. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda çocuklarımıza ve torunlarımıza kirli bir dünya bırakmış oluyoruz. Bakanlığımız topraklarımızı, suyumuzu ve denizlerimizi temiz tutma açısından bir karar aldı ve bu karar bugünden itibaren yürürlüğe girdi." diye konuştu.

İHA-AA