Yaklaşık 5 yıldır uzman lojistik sorumlusu olarak çalıştığı şirketten, fazla mesai ücretlerini alamadığı gerekçesiyle istifa eden yönetici, 4. İş Mahkemesi'ne başvurdu. Fazla çalışmalarının karşılığının kendisine ödenmediğini, iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiğini beyanla kıdem tazminatı ve fazla çalışma ücreti alacaklarını talep etti.

Davalı avukatı, dava konusu alacakların zaman aşımına uğradığını, davacının istifa ettiğini beyanla davanın reddini savundu. Mahkeme; yöneticinin aldıkları pirim ücretlerinin fazla mesai ücretini karşıladığı gerekçesiyle davayı reddetti. Karar davacı tarafından temyiz edildi.

YARGITAY 'AYNI ŞEY DEĞİL' DEDİ


Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, emsal nitelikte bir karara imza attı. Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçinin bunu ispatlamakla; fazla çalışma ücretlerinin ödendiğini belirten işverenin de bu durumu kanıtlamakla mükellef olduğu hatırlatıldı.

Davacının aldığı satış priminin yaptığı satışlara bağlı olarak davacıya yapılan bir ödeme olduğu belirtilen kararda, "Esas itibariyle çalışanı özendirme ve ödüllendirme amacına matuf ek ücret niteliğindedir. Fazla çalışma karşılığı yapılan ödeme ise bizatihi ücretin kendisidir." denildi. Kararın devamında şu ifadelere yer verildi:

Fazla çalışma yapılsın veya yapılmasın, iş yeri uygulaması gereği şartlar oluştuğunda prim ödemesine hak kazanıldığı nazara alındığında, prim ödemesinin, fazla çalışma ücreti yerine geçtiğinin kabul edilerek, fazla çalışma ücreti alacağından mahsup edilmesi isabetli olmayıp bozmayı gerektirmiştir. Hükmün açıklanan sebeplerden bozulmasına oy birliğiyle karar verildi." (İHA)


[old_news_related_template title="Yargıtay'dan milyonlarca çalışanı ilgilendiren karar!" desc="İş kazası sonucu gözünü kısmen kaybeden işçi, firmaya maddi ve manevi tazminat davası açtı. Mahkeme kararı kısmen kabul etti. Karar davalı şirket tarafından temyiz edilince devreye Yargıtay 21. Hukuk Dâiresi girdi. Yargıtay 21. Hukuk Dâiresi, işçi ile işveren arasındaki alacak ve tazminat davalarında işçinin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) gösterilen değil gerçekte ödenen ücretinin hükümde dikkate alınacağına karar verdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/15/iecrop/mahkeme-iha-880_16_9_1543134470_16_9_1576396779.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/yargitaydan-milyonlarca-calisani-ilgilendiren-karar-5510626/"]

[old_news_related_template title="Karttan çekti, tazminatsız kovuldu..." desc="Kasiyer olarak çalıştığı giyim mağazasında, bir müşterinin nakit olarak yaptığı ödemeyi cebine atıp, alışveriş tutarını kendi kredi kartıyla ödeyen işçi kovuldu. Kasiyerin bu hareketinin doğruluk ve bağlılığa aykırı olduğuna dikkat çeken Yargıtay, davacının kıdem ve ihbar tazminat alamayacağına hükmetti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/11/11/iecrop/shutterstock_687139360_16_9_1573457025.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/yargitaydan-emsal-karar-bunu-yapti-tazminatsiz-kovuldu-5442950/"]

[old_news_related_template title="Yargıtay'dan emsal karar! İşçinin iznini işveren belirler" desc="Yargıtay, milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren emsal nitelikte bir karara imza attı. Yüksek mahkemeden, yaz aylarının gelmesiyle yıllık izin planları yapanlara kötü haber geldi. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, yıllık izin zamanının işverenin belirleyeceğini, işçinin kendi isteğine göre tatil planı yapamayacağına hükmetti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/08/iecrop/basliksiz-8-3_16_9_1534314897.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/yargitaydan-emsal-karar-iscinin-iznini-isveren-belirler-2575603/"]