YSK’nın 23 Haziran 2019 tarihinde İstanbul seçimlerini iptal ediyor. Peki ya yaz tatilini planlayanlar ne yapacak?

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu tur şirketleri ve otellerin seçim tekrarını ‘mücbir sebep’ olarak değerlendirmek zorunda kaldığını bu yüzden seçim tarihine denk gelen rezervasyonlar için vatandaşın ücretini geri alma
hakkı bulunduğunu söyledi.

[old_news_related_template title="Pegasus'tan bilet açıklaması" desc="Pegasus Hava Yolları 6 Mayıs (YSK'nın İstanbul seçimlerini iptal ettiği gün) ve öncesi satın alınan İstanbul kalkışlı ve varışlı, uçuş tarihi 23 Haziran 2019’u kapsayan biletlerde, değişiklik ve kesintisiz iade ile iptal hakkı bulunduğunu açıkladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/05/07/iecrop/shutterstock_793759588_16_9_1557214965.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/pegasustan-bilet-aciklamasi-4704875/"]

8.480 TL SINIRI


Ağaoğlu sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada vatandaşın satın aldığı tur veya otelde yaptığı rezervasyon için 8.480 TL’ye kadar olan ücreti için şirketten iade alamaması durumunda tüketici hakem heyetine başvurma hakkı olduğunu söylüyor. Bu ücretten daha fazlası için oluşan itlaflı durumlarda mahkeme yolu açık.

Ağaoğlu tur şirketlerinin vatandaş için yaptığı bazı kaçınılmaz harcamaların iade edilmeyebileceğini belirtirken bu durumu şöyle açıkladı: Örneğin yurt dışı rezervasyon için tur şirketi otele belli bir miktar para yatırıyor adınıza. 30 euro bir ücret olsun diyelim ki bu. Bunu geri alamazsınız.

'TURİZME ETKİSİ SINIRLI OLUR'


Turizm sektörünün deneyimli ismi Türkiye Otelciler Birliği Eski Başkanı Timur Bayındır ise seçimin İstanbul ile sınırlı olmasından dolayı turizm sektörünü etkilemeyeceğini söyledi. Türkiye’nin yurt dışı turizm algısı açısından kararın çok iyi olmadığını belirten Bayındır, “Vatandaşa her halükarda hizmet verilecektir. Kararın ekonomiye etkisi anında görüldü ama turizm sezonuna etkisi sınırlı olacaktır” ifadesini kullandı.

GEÇEN SEÇİMLERDE NASIL OLMUŞTU?


Geçtiğimiz 24 Haziran’da da Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimleri için ‘erken’ sandık başına giden vatandaşlar tatil planlarını ertelemek zorunda kalmıştı.

O dönem vatandaşların yurt içi tur ve tatil ücretleri tur operatörleri tarafından geri ödenmiş, fakat yurt dışı için öyle olmamıştı. Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada, ” Yurt içi tatil planları yapan vatandaşların parasını tur operatörleri iade ediyor. Ancak yurt dışı için aynı durum söz konusu değil. O vatandaşların parası mecburen yanacak” demişti.

[old_news_related_template title="Ekonomistler YSK'nın kararını nasıl değerlendirdi" desc="Ekonomistler Twitter üzerinden YSK'nin İstanbul seçim tekrarı kararını eleştirdi. Eski AKP milletvekili ve Borsa İstanbul Başkanı olan İbrahim Turhan ise Hz. Ali'nin, 'Mülk (devlet yönetimi) küfür (inançsızlık) ile ayakta kalabilir ama zulüm (haksızlık) ile kalmaz' sözünden alıntı yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/05/07/iecrop/sadi-guven-aa_16_9_1557210705.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/ekonomistler-ysknin-kararini-nasil-degerlendirdi-4703181/"]