Eski nüfus cüzdanları yerine çipli T.C. kimlik kartlarına sahip olmak isteyen vatandaşların müracaatları devam ediyor. Peki, yeni kimlik için gerekli evraklar nelerdir? Yeni kimlik çıkarma ücreti ile ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için derledik….

Eski nüfus cüzdanları yerine çipli T.C. kimlik kartlarına sahip olmak isteyen vatandaşların müracaatları devam etmekte ve yeni kimlik kartları vatandaşlara verilmektedir. Yeni kimlik kartlarına sahip olmak isteyen vatandaşlar randevulu veya randevusuz olarak gerekli belgeler ile nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunarak yeni çipli kimlik kartı almak için işlemlerini gerçekleştirebilirler.

Yeni kimlik için randevu alarak başvuruda bulunulması başvuru sahiplerine sıra öncülüğü sağlamakta ve yoğunluk sebebi ile işlemlerini yapamadan geri dönme riskini ortadan kaldırmaktadır. Kimlik yenileme işlemleri için nüfus müdürlüklerinden alınacak randevular için ALO 199 çağrı merkezini aramak gerekir. Ayrıca internet üzerinden online olarak randevu almak mümkün olmaktadır.

yeni kimlik sözcü ile ilgili görsel sonucu

YENİ KİMLİK İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

Nüfus Cüzdanı Yerine Yeni Kimlik Almak İçin Gerekli Belgeler

- Hali hazırda kullanmakta olduğunuz Nüfus cüzdanınız. Nüfus Cüzdanı olmayan kişiler diğer kimlikleri de yanında götürebilir. (Sürücü Belgesi, Pasaport, TSK Kimlik Kartı, Evlilik Cüzdanı, Pasaport, Avukatlık - Kimlik Kartı, Öğretmen Kimliği, Hakim Savcı Kimliği, Sarı Basın Kartı)

- Bir adet biyometrik fotoğraf (son 6 ay içinde çekilmiş)

- 22,5 TL değişim ücreti (Bu ücreti başvurunuzdan önce anlaşmalı bankalar ve internet üzerinden yatırmanız gereklidir.

Evlilik Nedeniyle Kimlik Değiştirmede İstenen Belgeler

Evlenen çiftlerin kimlik belgelerini yenilemeleri için öncelikle Belediyenin Nikah Dairesinin evlilik işlemlerine dairesinin evlilik işlemlerinize dair belgeleri Nüfus Müdürlüğüne ulaştırması gereklidir. Gereken diğer evraklar;

- Eski kimlik belgeleriniz,
- Evlilik cüzdanınız,
- Biyometrik fotoğraf,
- 22,5 TL değerli kağıt bedeli ödeme makbuzu

Boşanma Nedeniyle Kimlik Değiştirmede İstenen Belgeler

Kesinleşme şerhi yayınlandıktan sonra (avukatınız bu hususu bilir) Mahkeme’nin söz konusu kararı Nüfus Müdürlüğüne iletmesi gereklidir. Ardından sizler aşağıda ki belgeler ile birlikte Nüfus Müdürlüğüne başvurunuzu yapınız:

- Eski kimlik belgeniz,
- Boşanmanın kesinleşme kararı (Bu çok önemlidir. - Kesinleşme kararı olmadan boşanmış sayılmazsınız)
- Biyometrik fotoğraf
- 22,5 TL ödeme makbuzu

Yeni Doğan Bebekler İçin Gerekli Belgeler

Yeni doğan bebekler için kimlik çıkarmak için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur. Bebekler ve 15 yaşından küçükler için fotoğraf götürmeye gerek yoktur.
Bebeğin doğumunun ardından 30 gün içinde kimlik çıkarmak için Nüfus Müdürlüğüne başvurmanız gereklidir. Aksi halde ücret talep edilmektedir.
Evrak olarak ise; başvuruyu yapan anne ise annenin baba ise babanın kimliği ile doğum belgesi.

Kayıp, Çalıntı Ve Yıpranma Nedeniyle Kimlik Çıkarma Belgeleri

Nüfus Cüzdanlarını kaybeden ve çaldıran kişilerin işlemleri ve ödeyecekleri ücret ile yeni tip T.C. Kimlik Kartını kaybedenlerin işlemleri ve ödeyecekleri ücret birbirinden farklıdır.

Nüfus Cüzdanınızı Kaybetmeniz/ Çaldırmanız/ Yıpranması Durumunda:

- Resmi geçerliliği olan herhangi bir kimlik belgesi
- 22,5 TL kimlik çıkarma işlemi
- Biyometrik fotoğraf (1 adet)

Yeni T.C. Kimlik Kartını Kaybetmeniz/ Çaldırmanız/ Yıpranması Durumunda:

- 45 TL ödeme makbuzu (Yıpranma durumunda 22,5 TL)
Biyometrik Fotoğraf (Sistemdeki fotonuz son 6 aya ait ise gerek duyulmamaktadır)
- Kimlik Belgesi: Kimliğinizi kaybettiğiniz için kimlik belgeniz zaten yoktur. Başvurunuzda daha önceki biyometrik verileriniz kontrol edilerek alınacaktır. Başvuruya giderken ehliyet gibi diğer belgelerinizi yanınızda götürmenizde fayda var.

YENİ KİMLİK ÜCRETLERİ 2019

1 Ocak 2019 - 31 Aralık 2019 tarihleri arasında geçerli ücretler şu şekildedir:

KİMLİK YENİLEME: 22,50 TL
KİMLİK KAYIP: 45 TL
EVLİLİK NEDENİYLE KİMLİK DEĞİŞİMİ: 22,50 TL
ESKİYEN KİMLİĞİ DEĞİŞTİRME: 22,50 TL
YENİ DOĞAN BEBEK İÇİN KİMLİK ÇIKARMA: ÜCRETSİZ
YENİ DOĞAN BEBEK İÇİN KİMLİK ÇIKARMA: 22,50 TL
(VAKTİNDE YAPILMAYAN BİLDİRİM İÇİN)

Not: Bu ücretler değerli kağıt bedeli olarak tahsil edilmektedir.

[old_news_related_template title="Yeni kimlik başvurusu nasıl yapılır? Kimlik değiştirme son tarih nedir?" desc="2017 yılından itibaren dağıtımına başlanan yeni kimlik kartlarından almak isteyen vatandaşlar başvurunun nasıl yapılacağını merak ediyor. Peki, yeni kimlik başvurusu nasıl yapılır? Kimlik değiştirme son tarih nedir? Bilinmesi gerekenleri sizler için derledik…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/03/iecrop/5c32f8ff61361f1ff0d5bd7a_16_9_1553752408.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/yeni-kimlik-basvurusu-nasil-yapilir-kimlik-degistirme-son-tarih-nedir-szcu1-4161989/"]