5 milyon memur ve memur emeklisini ilgilendiren zam pazarlığı öncesi salonda gerginlik yaşandı. Tartışma Memur- Sen üyeleri ile KESK temsilcisi Ramazan Gürbüz arasında gerçekleşti.

Daha sonra 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 5. Dönem Toplu Sözleşmesi'nin görüşmeleri başladı. Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, açılış konuşmasında, sendika temsilcilerine hitaben "Her zaman olduğu gibi Türkiye için el ele vereceğimize güveniyorum" diyerek, "Bunun için, talepleri ve imkanları bir arada, bütüncül bir bakışla değerlendirerek makul bir sonucu beraberce tesis edeceğiz inşallah." ifadelerini kullandı.



SENDİKALAR NE KADAR ZAM İSTEMİŞTİ? 

Memur-Sen 2020-2021 Toplu Sözleşmesi'nde taban aylığa seyyanen 200 TL, ilk yıl yüzde 8+7, ikinci yıl yüzde 6+6 zam ve ilk yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı talep etmişti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde sunacağı teklifi hazırlamış ve  2020 yılı için toplam yüzde 38 artış talebinde bulunmuştu.

İŞTE MEMUR-SEN BAŞKANI AÇIKLAMALARI 

Memur- Sen Genel Başkanı Ali Yalçın açıklamalarda bulundu. Yalçın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Bugün dönem toplu sözleşme görüşmelerine başlıyoruz. Sendika başkanı olarak sürece üyelerin katkı sağlamalarını bekliyorum. Son olarak  bu masadan memnun bir şekilde ayrılmak istiyoruz.  Tekliflerimiz makul tekliflerdir.



Türkiye'de de özellikle 2018'e yönelik enflasyon ve işsizlik odaklı verilerin tahmin ve hedef noktasında kağıda aktarılandan çok farklı gerçekleştiğini hep birlikte müşahede ettik.

Maaşların enflasyona karşı korunması ile enflasyon farkı uygulamasıyla kamu maliyesini koruma seçeneği arasındaki gelgit üzerinden oluşan sosyal maliyeti de Kamu İşveren Heyeti'nin gördüğüne inanıyoruz. Emeğin hakkının ekonomik

öngörülere mahkum ve mecbur bırakılmasını doğru bulmadığımı ifade edeyim. Emeğin hakkı, alın terinin ederi bütün bunlardan bağımsız bir kurguyla ortaya konmak zorundadır.