Rekor hedefleriyle girilen 2019’un ilk 3 ayında turizm sektörü turist sayısında yüzde 7’lik bir büyüme ile 6.8 milyon kişiye ulaşırken, turizm gelirlerinde ise yüzde 4.6 ile sınırlı kalan bir artışın ardından ancak 4.6 milyar dolarlık bir rakam elde edebildi. Doluluk oranlarında kriz öncesi rakamlara ulaşmasına rağmen gelirlerde en az 2 yıllık bir süreye ihtiyaç duyulduğuna işaret eden sektör temsilcileri, “Henüz ‘Bu iş tam olarak bitti’ diyemeyiz” mesajını verdi. Avrupa’daki dönüşlere rağmen şehir otellerinin kongre ve cruise için gelen yüksek harcama kapasitesine sahip turist beklentisi henüz karşılanmazken, sektör kolay kaybettiği pazarları yeniden kazanabilmek için yeni cruise limanının tamamlanmasını ve Atatürk Havalimanı’nın fuar merkezi olarak kullanıma açılmasını bekliyor.

TELAFİSİ ZOR İŞLER


Hilton Worldwide Türkiye Bölge Müdürü ve Türkiye Otelciler Birliği Başkan Yardımcısı Armin Zerunyan, Orta Doğu pazarları ile İran’dan gelen turistlere bu yıl Hindistan, Çin ve Japonya’dan dönüşlerin de eklendiğini anlattı. “Avrupa’dan yavaş yavaş şirket organizasyonları konusunda da geri dönüşler bu yıl başladı. Gelecek aylarda da bunu yavaş yavaş göreceğiz. Bunlar kaybı kolay telafisi zor işler” diyen Zerunyan, Avrupa’da İngiltere, Almanya, İtalya ve İspanya’dan rezervasyonların arttığını kaydetti. Doluluklarda 2016 öncesini yakalayan sektörün oda başı gelirlerde ise hâlâ hedeften uzak olduğunu belirten Zerunyan, şu anda sektörün beslendiği Orta Doğu pazarlarının bütçesine dikkat eden turistlerden oluştuğunu, gelirleri artıracak olan şehir merkezindeki otelleri doldurmak için Avrupa ve Kuzey Amerika pazarlarının açılması gerektiğine dikkat çekti. Pazar çeşitlenmesi ile profil dağılımının da değişeceğini anlatan Zerunyan, şöyle devam etti:

ŞEHİR OTELLERİ DOLMAZ


“Henüz daha ‘Tamam, bu iş bitti’ diyemeyiz. Avrupa pazarlarının ve Kuzey Amerika pazarlarının yüksek bütçeli ülkelerinden henüz gelişler başlamadı. Şehrin merkezindeki otellerin çok büyük kapasiteleri var. Gelen kitleyi bunlarla doldurabilmek için yüksek gelirli kitleyi çekmeniz lazım. Büyük metrekareli kongre merkezi olarak tasarlanmış oteller var ve bunların doldurulması gerekiyor. Bunlar dolunca da buradaki kapasite ikame edilmiş olacak ve Orta Doğulu turistlerin bir kısmı da şehrin merkez dışına gidecek. Böylece merkeze uzak oteller daha bütçeli işler almaya başlayacaklar.”

FUARLAR DAHA FAZLA İNSAN GETİRİR


Atatürk Havalimanı’na yakınlığı ile bugüne kadar pek çok organizasyona ev sahipliği yapan WOW Istanbul Hotels & Convention Center Genel Koordinatörü ve TÜROB Yönetim Kurulu Üyesi Ziya Cihan, yeni havalimanının açılışının ardından işlerde bir azalma olmadığını kaydetti.

Fuar merkezinin çevresindeki otellerin ve Atatürk Havalimanı için yapılmış yatırımların da aynı iş hacmiyle devam edeceğini anlatan Cihan, Atatürk Havalimanı’nı yerine açılacak fuar merkezinin bir havalimanından çok daha büyük etki ve iş hacmi yaratacağını söyledi. Cihan, “Avantajı daha fazla olur diye düşünüyorum. Asıl iş o zaman başlayacak. Şu anda 2019’a dair genel algı çok daha iyi olacağı yönünde. Bir takım siyasi durumları da atlattık, terör olayları da geride kaldı. Biz bu yıl yüzde 70’lerin üzerinde olacağız doluluklarda” diye konuştu.