Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm hedeflerinde değişikliğe gitti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bugün Ankara'da hükümetin kentsel dönüşümdeki yeni yol haritasını açıkladı ve "Hedefimiz 300 bin konut yapmak. Dönüştürülmesi gereken 6,7 milyon konutu da inşallah 20 yıl içerisinde dönüştürmüş olacağız” dedi.

Murat Kurum’dan önce Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak görev yapan Mehmet Özhaseki, 2018 yılında yaptığı açıklamada 7,5 milyon bağımsız birimi yeniden yapılacağını ve yılda 500 bin konutun yeniden üretileceğini söylemişti.

7 Şubat 2018'de yani tam bir yıl önce İstanbul'da bir fuar açılışında konuşan Özhaseki, "Bunu yapacak gücümüz var, programlarını yapıyoruz. Yasalar çıktıktan sonra yılda 500 bin konutu değiştireceğiz" demişti.

Kentsel dönüşümde yeni dönemi bugün düzenlenen toplantıyla açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yol haritasının 7 temel hedef üstüne inşa edildiğini belirtti.
Kurum, "Afet risklerinin bertaraf edilmesi, çevresel, tarihi ve kültürel değerlerin korunması, yatay mimarinin esas alınması, engelli dostu şehirler kurulması, yapılaşma sonrası oluşacak değer artışının adil olarak paylaştırılması temel hedefler arasında yer alıyor" dedi.

53 ilde 238 riskli alanda çalışmaların sürdüğü bilgisini veren Kurum, "Dönüşüm kapsamına aldığımız bağımsız birim sayısı 664 bin. Ülke genelinde 597 bin konutu da yeniliyoruz" diye konuştu.

HER KENTE DÖNÜŞÜM ANAYASASI

Her kentin kendine özel kentsel dönüşüm anayasası olacağını kaydeden Kurum şöyle devam etti:
"Her belediye kendi il ve ilçesi için kentsel dönüşüm strateji belgesi hazırlayacak. Sadece ihtiyaç kadar konut üretilecek.
Kentsel dönüşüm alanları ilan edilmeden önce vatandaşlardan talep toplanacak. Hiçbir konut yarım kalmayacak. Vatandaşlarımızın haklarını güvence altına almak için yatırımcılarımızdan yapım bedelinin yüzde 10'u kadar teminat alınacak ya da tamamlama sigortası istenecek."

Kentsel dönüşüme dahil olacak müteahhitlere kriter getirileceğini bildiren Kurum, maketten veya temelden konut satışının yapılamayacağını söyledi.

Kentsel dönüşümde yüksek katlı binalar yerine yatay mimarinin hakim olacağını ifade eden Kurum, "Parsel bazlı değil, alan bazlı dönüşüm olacak. Hak sahiplerinin tam katılımı sağlanacak. Bundan sonra ihtiyaç kadar konut üretilecek. Belirlenen tasarım ilkeleri dışında hiçbir proje yapılmayacak. Kentsel dönüşüm uygulama takvimi yani başlangıç ve bitiş tarihleri belli olacak. Kentsel dönüşüm ne zaman başlayacak, kim yapacak ve hangi tarihte neticelenecek soruları tarihe karışmış olacak" diye konuştu.