Hadi her gün yeni yarışmalar ile takipçilerinin karşısına çıkıyor. Her gün yeni bir ipucu sorusu Hadi sosyal medya hesabından paylaşılıyor. Bugün ipucu sorusu, Bugünkü ipucumuz sosyal farkındalığın artması gereken bir hastalıktan geliyor. Bu hastalık beyinde var olan elektriğin aşırı artması ile ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Nörolojik rahatsızlıklar arasında en sık görüleni ve Türkiye’de yaklaşık 800 binden fazla bireyi ve yakınlarını etkilemektedir. Peki simgesi “mor gözlük” olan sosyal sorumluluk projesinde hangi hastalığa dikkat çekilir?" şeklinde paylaşıldı.

HADİ İPUCU SORUSU CEVABI

Soru: Simgesi “mor gözlük” olan sosyal sorumluluk projesinde hangi hastalığa dikkat çekilir?

Yanıt: Epilepsi

EPLİLEPSİ NEDİR?

Epilepsi hastalığı beyinde sinir hücrelerinden kaynaklanan, kısa süreli nörolojik bir bozukluk yaşanmasıdır. Beyinde anormal elektriksel aktivite sonucu beklenmedik nöbetler meydana gelir. Epilepsi nöbetlerinin farklılıklar gösteren türleri vardır. Bayılma ya da titremenin yanı sıra bazı hastalarda, hastanın kendisi bile nöbetleri hissetmez ve bu da teşhisi güçleştirir.

[old_news_related_template title="Epilepsi nedir? Epilepsi nöbeti nasıl olur? " desc="Halk arasında “Sara Hastalığı” olarak da bilinen Epilepsi hastalığıyla ilgili önemli birkaç bilgiyi sizler için derledik. İşte hastalığa yol açan nedenler, çeşitleri, tedavisi ve en önemlisi de Epilepsi nöbeti geçiren bir hastaya nasıl müdahale edileceği..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/epilepsishutterkapak_16_9_1522313366.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/epilepsi-nedir-epilepsi-nobeti-nasil-olur-sara-hastaligi-tedavisi-2317830/"]

DÜNYADA 60 MİLYON EPİLEPSİ HASTASI VAR

Her yıl Şubat ayının 2. Pazartesi gününün Dünya Epilepsi Günü olarak kabul edildiğini kaydeden Özel İmperial Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Aydın, epilepsinin tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu ancak insanların büyük çoğunluğunun bu hastalıklarını sakladığını söyledi.

Dünyada 65 milyon epilepsi hastası olduğunun tahmin edildiğini ve her yıl yaklaşık 2.4 milyon yeni epilepsi hastasının bu rakama eklendiğini kaydeden Aydın “Ülkemizde bu sayı 750 bin civarındadır. Epilepsi hastaları ne yazık ki saklanmakta, bunun sonucunda etkin tedaviye ulaşamamaktadır. Toplumun yanlış ön yargılarıyla bu hastaların yaşam kaliteleri de düşmektedir. Düşük ekonomik gelir düzeyine sahip ülkelerde hastaların yüzde 80’i tedaviye ulaşamazlar. Ülkemizde ise toplumda epilepsi nöbetlerinin tam olarak tanınmaması, epiletik çocuğu olan anne babaların çocuklarını, gizleme, sosyal hayattan uzak tutma çabaları, bu çocukların tedavilerini engellemekte hem de eğitim alma, iş sahibi olma, aile kurmalarına engel olmaktadır. Bu hastalar günlük hayatlarını iyi bir şekilde sürdürmekle kalmazlar, hatta bilim, sanat, yöneticilik gibi alanlarda büyük başarılar elde edebilirler. Örnek verecek olursak Rus yazarlar Tolstoy ve Dostoyevski akla gelecek örneklerdir” dedi.