TBMM Genel Kurulu, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü özel gündemiyle toplandı. Oturumda konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, 17-25 Aralık soruşturması öncesinde AKP’nin Gülen cemaatiyle ilgili açıklamalarını hatırlatınca, hükümet sıralarında protestolar başladı.

'HATA ETTİK DEDİ BUNU SÖYLEYEN HÂLÂ CUMHURBAŞKANI'

CHP Grup Başkan Vekili Engin Özkoç,'15 Temmuz FETÖ'nün darbe girişimidir. Cumhuriyet tarihimizin en kanlı darbe girişimidir. Burada yaşamını yitiren şehitlere Allah'tan rahmet diliyorum, gazilerimize minnetlerimizi iletiyorum. Dershaneler, siyaseti araç kullanmak... Bu dönemde kim FETÖ'ye daha çok yardımcı olmuştur. Bunun cevabını sayın Cumhurbaşkanı söylemiştir. 'Okul için yer verdik, yurt dışında destek istedik. Ne istediniz de vermedik' demiştir. Bir kişinin denetimsiz iktidarı sayesinde FETÖ darbe girişiminin zeminini hazırlayan Zekeriya Öz'ün önü açılıyordu. Bu ülkenin Genelkurmay Başkanı gizli tanık ile hapse girdi. Vatanseverler yargılanırken ölüyordu. Adil Öksüz denilen sözde imam Türkiye'de cirit atıyordu. Ankara'da CHP milletvekilleri ve diğer siyasi parti milletvekili arkadaşlarımız 'Öleceksek bu çatı altında ölelim' dedi. Çünkü bu ülke hepimizindir. Darbe engellendi. Darbeyi ne MİT ne bir istihbarat bilimimizden öğrendik. Enişteden öğrenildi. Adil Öksüz’ün eline pasaportu verildi. Enişteden öğrenildi. Adil Öksüz'e eline pasaportu verildi. Zekeriya Öz elini kolunu sallayarak çıktı. "Hata ettik" dedi bunu söyleyen hâlâ Cumhurbaşkanı. Fethullahçılara çocukluktan beri görüşen, Fettah Tamince yargıdan tertemiz çıktı' dedi.

[caption id="attachment_5231299" align="alignnone" width="1200"] TBMM Genel Kurulu 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında özel gündemle toplandı. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç grubu adına söz alarak genel kurula hitap etti. Özkoç’un konuşması esnasında AKP grubunda yer alan milletvekilleri Özkoç’a tepki gösterdi. Foto: AA[/caption]

'KURUCU LİDERİN ADI MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'TÜR'

Özkoç, 'Darbe girişiminin kilit ismi Mehmet Dişli'nin ağabeyi Şaban Dişli büyükelçi yapıldı. Binlerce hapis cezası alan, işten çıkarılanlar var. Asker, polis, öğretmen var ama bir tek siyasi yok. Çözüm güçlü parlamentodadır. El birliği ile güçlü parlamenter sistemi yeniden tesis etmeliyiz. Yeni darbelerin oluşmasına engel olmalıyız. Güçler ayrılığının temelinde güçlü Meclis, bağımsız yargı ve denetlenebilir yürütme olmalıdır. 15 Temmuz vatandaşına kurşun sıkan ve ona yol verenleri de unutmayacak.Kurucu liderin adı Mustafa Kemal Atatürk'tür. Eğer uğruna ölecek vatan arıyorsak onun adı Türkiye Cumhuriyeti'dir' diye konuştu.

[caption id="attachment_5231297" align="alignnone" width="1200"] Özkoç'un konuşması esnasında genel kurulda gerginlik yaşandı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, grup sıralarının arkasına yönelerek milletvekillerini sakinleştirmeye çalıştı. Foto: AA[/caption]

 

'17-25 ARALIK'TA SİZİN POZİSYONUNUZ NEYDİ?'

AKP'li Naci Bostancı da Özkoç'a yanıt vererek, 'Biraz önce konuşmayı yapan Özkoç da takip etmiştir, bir numaralı hedef sayın Cumhurbaşkanıdır. Marmaris'i, oradaki suikast timini hatırlayın. Sizin konuşmanız Marmaris'e paralel düşüyor. Biz burada Türkiye’nin demokrasisine kastetmiş terör örgütüne karşı, bulunduğumuz partiler farklı olsa bile, temelde hususiyetimiz ortak. Türkiye'nin geçmişinde ne olduğunu biliyoruz. Sayın Özkoç Ergenekon ve Balyoz'dan bahsetti. Onları FETÖ'cüler yargıladı. 17-25 Aralık'ta sizin pozisyonunuz neydi? Onu düşünmek lazım. Aslında söylenecek çok söz var. Burada Meclis 15 Temmuz'un hatırısına sahip çıksın. Burada sahip çıkılacak olan o andır. Ama ne yazık ki farklı bir akılla terör örgütüne yağ sürecek bir tavır sergilenmiştir' dedi.

Özkoç, Bostancı’ya ‘Burası TBMM. Beni ve milleti konuşturmamak sizin alışkanlığınız. Bu darbe girişimine alet olan, darbe girişimine zemin hazırlayanları, Zekeriya Öz için 'Ben senin arkandayım' diyenleri soruşturmak TBMM'nin görevidir. Hiç kimseye peşinen söyleyeceğimiz bir şey yoktur. Yargının bağımsız olduğu bir ülke istiyoruz. Bunun için sonuna kadar mücadele edeceğiz' yanıtını verdi.