Hadi ipucu sorusu belirlendi. Hadi yarışmasının sosyal medya hesabından ipucu sorusu, "Kültürümüzde apayrı bir yeri olan kahvenin toz haline getirilmesinde kullanılan ve içinde genellikle kahve dövülen, taştan ya da ağaçtan yapılmış büyük havan hangisidir?" şeklinde paylaşıldı. Peki Hadi ipucu sorusu olan İçinde kahve dövülen, taştan veya ağaçtan yapılmış büyük havanın adı nedir? Hadi ipucu sorusunun yanıtı...

HADİ İPUCU SORUSU CEVABI

Soru: Kültürümüzde apayrı bir yeri olan kahvenin toz haline getirilmesinde kullanılan ve içinde genellikle kahve dövülen, taştan ya da ağaçtan yapılmış büyük havan hangisidir?

Cevap: Dibek
hadi

DİBEK NEDİR?

Dibek, “Taştan ya da ağaçtan yapılmış, genellikle tahılın kabuğunu ayıklamada, tahıl ve benzeri şeyleri ezmede yararlanılan büyük havan” olarak geçiyor sözlüklerde. Dibek kahvesi ise, Türk kahvesinin ve çeşitli bitkilerin bu koca havanda yani dibekte dövülerek, iyice toz haline getirilmiş hali oluyor.

DİBEK KAHVESİ NASIL YAPILIR?

Dibek Kahvesi yapılışının aslında Türk Kahvesinden hiçbir farkı yok.

1. Kişi sayısı kadar fincan ile suyu cezveye boşaltın.
2. Cezveye kişi başına bir kaşık olacak şekilde dibek kahvesi ile yarım tatlı kaşığı Türk kahvesi ilave edin.
3. İsteğinize bağlı şeker ekleyin. Orta şekerli bir dibek kahvesi için kişi sayısından bir fazla olacak şekilde kesme şeker ekleyebilirsiniz.
4. Hazırladığınız kahveyi ateşe koymadan evvel iyice karıştırın.
5. Kısık ateşte köpürünceye kadar hiç kaşık sokmadan ve karıştırmadan bekleyin.
6. Kahve köpüklenmeye başladığında üzerindeki köpükleri fincanlara bölün tekrar ateşe koyun.
7. Dibek kahvesi biraz yükselmeye başladığında cezveden alın ve fincanlara tamamen boşaltın.