Ankara'nın Çubuk ilçesindeki şehit cenazesinde yumruklu saldırıya uğrayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu olayı ''Bu koltuğun kaderinde saldırı var. İsmet İnönü'ye taşlı saldırı yapıldı. Bülent Ecevit'e silahlı saldırı düzenlendi'' diye değerlendirdi.

İnönü 1959 ve 1960'da üç kez, Bülent Ecevit ise 1975-1977 arasında suikast girişimleri dahil çok sayıda saldırıya uğramıştı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da, daha önce Artvin'de PKK'nın silahlı saldırısına uğradı ve konvoyuna ateş açıldı. TBMM'de ise yumruklu saldırı düzenlendi. Bir cenaze töreninde de, önüne mermi bırakıldı.





İNÖNÜ'YE 3 SALDIRI

1959 ve 1960 yıllarında yurt gezilerine çıkan ana muhalefet partisi CHP’nin Genel Başkanı İsmet İnönü’ye Uşak’ta, İstanbul Topkapı’da ve Kayseri’de üç ayrı saldırı yapıldı. İnönü, 29 Nisan 1959’da Uşak’taki yurt gezisi sırasında taşlı saldırıya uğrayıp, başından yaralandı. Dönemin İçişleri Bakanı İlhan Engin'in İnönü’nün gezisini engellemek istemesiyle başlayan olaylar İnönü'nün taşlanmasına neden oldu.



4 Mayıs 1959’da İstanbul’a gelen İnönü'nün aracı, Yeşilköy Havalimanı’ndan şehir merkezine giderken Topkapı’da trafik müdürü tarafından durduruldu ve ardından da kalabalığın saldırısına uğradı. Polis saldırganlara müdahale etmedi. İnönü Binbaşı Kenan Bayraktar’ın emriyle askerlerin müdahalesi sonucu linç girişiminden kurtarıldı.
2 Nisan 1960’ta ise Kayseri’ye gelen İsmet İnönü’nün treni, Vali Ahmet Kınık’ın emriyle, Himmet Dede İstasyonu’nda durduruldu. Ancak Binbaşı Selahattin Çetiner trenin yeniden hareketini sağladı. İnönü’yü Kayseri’de 50 bin kişi karşıladı. DP hükümeti Selahattin Çetiner’i emekliye sevk etti. Ancak daha sonra İçişleri Bakanı da olan Çetiner Danıştay kararıyla görevine döndü.

ECEVİT SUİKAST GİRİŞİMLERİ



CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit de birden fazla kez saldırı ve suikast girişimine uğradı. 1975'in Haziran ayında CHP'nin Gerede mitinginde Ecevit'in otobüsüne taşlı saldırı düzenlendi, sonra da bir cami minaresinden kalabalığa ateş açıldı. Milletvekilleri, Ecevit'i meydandan uzaklaştırdı. Ecevit seçim kampanyası için gittiği İzmir Havaalanında da 29 Mayıs 1977 günü suikast girişimine uğradı. Bir polisin silahından çıkan mermi CHP'li Mehmet İsvan'ı yaraladı.



BENİ DE VURUN KALLEŞLER

Ecevit 23 Temmuz 1976'da ABD New York’ta kaldığı otelden ayrılırken Stavros adlı Rum’un silahı saldırı girişimine uğradı. Korumalar, Stavros’u etkisiz hale getirdi. Ecevit 17 Haziran 1980’de ise CHP Milletvekili Zeki Tekiner'in cenazesi için Nevşehir'e gitti. Törende bir binanın çatısından Ecevit'e ateş açıldı. Ecevit’in başını sıyıran kurşunlar tabuta saplandı. Çok öfkelenen Ecevit, “Vurun beni de vurun kalleşler” diye bağırdı.



27 Nisan 1977 günü Gümüşhane Şiran'daki CHP mitingi sırasında kalabalığın üzerine kurşun yağdırıldı. Koruma polisleri havaya ateş açtı. Ecevit, güçlükle belediye binasına sığındı. Ecevit bir süre sonra da bu kez Elazığ mitinginde silahlı saldırıya uğradı ve üzerine yatan Milletvekilleri tarafından kurtarıldı.