2019 Kurban Bayramı’nın 9 gün tatil olması beklenmiyor. Tatil planını şimdiden yapacak vatandaşları ilgilendiren konuyla ilgili yeni gelişmeler önümüzdeki günlerde belli olacak. İşte 2019 Kurban bayramı tatil tarihleri...

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Arefe Günü 10 Ağustos 2019 Cumartesi

Kurban Bayramı 1. Gün 11 Ağustos 2019 Pazar

Kurban Bayramı 2. Gün 12 Ağustos 2019 Pazartesi

Kurban Bayramı 3. Gün 13 Ağustos 2019 Salı

Kurban Bayramı 4. Gün 14 Ağustos 2019 Çarşamba

[old_news_related_template title="Diyanet 2019 kurbanlık fiyatlarını açıkladı! " desc="İslam dünyasının ikinci bayramı olan Kurban bayramı için kısa bir süre kala, kurban fiyatları araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Büyükbaş ve küçükbaş kurban fiyatları merak ediliyor. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş 2019 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt içinde 890 TL yurt dışında 725 TL olarak belirlendiğini açıkladı. Kurban kesimi bayram namazı ile başlıyor ve mezheplere göre 3. günü akşamına veya 4. günü akşamına kadar sürüyor. İşte büyükbaş, küçükbaş kurban fiyatları ve diyanet kurban kesim bedeli…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/05/iecrop/iste-sakarya-da-kurbanlik-fiyatlari-mini_16_9_1562353198.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/2019-kurbanlik-fiyatlari-belli-oldu-iste-dana-koc-koyun-keci-kurban-fiyatlari-5216501/"]

KURBANLIK ALIRKEN BUNLARA DİKKAT!

Kurban bayramı yaklaşırken, vacip ibadetlerden biri olan kurban kesimi için seçilecek hayvanlarda aranan şartları, 20 yıllık besi çiftliği işletmecisi Abdullah Türkmen anlattı.

Allah’a yakınlaşmak anlamına gelen ‘kurban’ ibadeti, kurban olarak kesilmesi uygun olan hayvanın, ibadet niyetiyle usulüne uygun şekilde kesilmesi olarak karşımıza çıkıyor, fakat her hayvan kurban edilemiyor. Kurban edilmek için seçilecek hayvanın öncelikle türüne bakılıyor. Koyun, keçi, sığır, manda ve deve kurban edilebilir türler arasında bulunuyor. Bunun yanında diğer koşulların başında gelen en önemli faktör olarak ise yaş devreye giriyor.

Kurban edilecek bir koyunun bir yaşını doldurmuş olması gerekirken, sığır ve mandanın ise iki yaşını tam doldurmuş olması gerekiyor. Hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz ediyor. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişleri dökük hayvanlardan kurban olmuyor. Bunun yanında sürekli yerde yatan, ağzından ve burnundan salya akıntısı olan hayvanlardan uzak durulması tavsiye ediliyor.

"YAŞINI DOLDURMAYAN HAYVAN KURBAN OLAMAZ"

Halk arasında ‘çapa atmak’ olarak bilinen ve hayvanlarda gerekli yaş dolduğunda meydana gelen olaya özellikle dikkat edilmesi gerektiğini aktaran besi çiftliği işletmecisi Abdullah Türkmen, genel şartlara uygunluğun daha sonra kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Hayvanlarda gözlerin ve kuyruk kısımlarının da kontrol edilmesi gerektiğine değinen Türkmen:

“Halk arasında ‘çapa’ dediğimiz kapak olayını gerçekleştirmek için hayvanın kesinlikle 2 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Çapayı artık halkımız biliyordur, bu hayvanın kendi dişlerinden daha büyük olur. Dişler dökülmüş de olabilir, yerine çıkmış büyük dişler de olabilir. Yeter ki oradaki dişlerin döküldüğüne emin olunsun. Bunun dışında dikkat etmeleri gereken; hayvanı alırken gözlerine bir baksınlar, kuyruk kısmına baksınlar, hayvanın ayak kısmına baksınlar. Yani herhangi bir sakatlık problemi bizce yoksa kurbanlıktır. Genel şartlarda ancak 2 yaşını doldurmuş olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

"GEBELİK VASFININ OLMADIĞINA EMİN OLUN"

Özellikle dişi kurban alacak vatandaşların, hayvanı almadan önce Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğüne giderek küpe numarasını ve doğurganlık özelliğini kaybetmiş olmasını tescillemeleri gerekiyor. Belgenin olmaması durumunda hayvandan uzak durulması gerektiğini söyleyen Abdullah Türkmen:

"Kurban alacak ve özellikle dişi kurban alacak vatandaşlarımıza şunu öneriyoruz; almadan önce ilçe veterinerliği, Tarım ve İlçe Müdürlüğüne gidip buradan bu hayvanın gebelik vasfının olmadığına, bu hayvanın doğurganlık özelliğini kaybetmiş olduğuna dair bir belge alınması gerekiyor. Eğer bu belge hayvanı satan kişide yoksa o düveden uzak durmalarını öneriyoruz. Bu kesecekleri ineklere de bağlı." şeklinde konuştu.

HASTAN HAYVANLARA DİKKAT!

Son olarak kurban edilecek bir hayvanda en zor anlaşılan durumlardan bir tanesi olan sarılık hastalığına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen besi çiftliği işletmecisi Türkmen, “Diyelim ki sarılıkla ilgili hiçbir şey bilmiyorsun hayvana dair. Dişi hayvanda ferç bölgesi dediğimiz, dişilik bölgesi, bölgeye bakılıp oradan anlaşılıyor. Erkek danada ise bu ‘kanlı işeme’ diye geçer. Kanlı işeme görüldüğü zaman bu sarılıktır. Bu hastalık zaten bırakın kurbanlık olmayı çoğu hayvanın kesilmesini mümkün kılmaz. Zaten hayvanı kestiğiniz zaman et sapsarı, yağ şeklinde çıkar. Bunu yiyen vatandaşların da hasta olma riski çok fazladır. Alırken bunlara da dikkat edilmesi gerekiyor tabi ama kurbanlık hayvanlara bu aşılar devletimiz tarafından yaptırılabiliyor. İsteyenler de özel veterinerlere yaptırabiliyor” dedi.

İHA