Oyna Kazan, son zamanların en popüler canlı bilgi yarışmalarından biri. Instagram hesabından günün kopyası şu şekilde yayınlandı: "21. kromozomlarından üç tane olduğu için tüm dünyada 3. ayın 21'i, yani 21 Mart Dünya Down Sendromlular Günü olarak belirlenmiştir. Down Sendromluların hayatın tam içinde olması için hiçbir engel yoktur. Çalışabilirler, yarışabilirler, başarılı olabilirler. 21 Mart'ta Down Sendromunun farkında ol!"

DOWN SENDROMU GÜNÜ NE ZAMAN?

CEVAP: 21 MART

Down sendromu, genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. En basit anlatımı ile sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Down sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelir.



Down sendromuna sebep olduğu bilinen tek etmen hamilelik yaşıdır, 35 yaşüstü hamileliklerde risk artar. Ancak genel olarak genç kadınlar daha fazla bebek sahibi olduğundan Down sendromlu çocukların %75-80'i genç annelerin bebekleridir. Ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı yoktur. Ortalama her 800 doğumda bir görülür. Tüm dünyada 6 milyon civarında Down sendromlu birey yaşamaktadır. Türkiye'de tam bir veri yok ama yaklaşık 70.000 Down sendromlu kişi olduğu tahmin ediliyor. Hafif veya orta seviye zihinsel ve fiziksel gelişim geriliğine sebep olur.