Karayolları Trafik Kanunu'nun 74'üncü maddesinde yapılan değişiklikle, trafikteki can kayıplarının yaklaşık yüzde 23'ünü oluşturan yayalara yönelik önemli adım atıldı. Yapılan düzenleme ile araç sürücüleri, trafik polisi veya trafik ışığı bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamaları, buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yaya varsa ilk geçiş hakkını vermesi kararına uymak zorunda bırakıldı.

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Türkiye'de her yıl 7 bin 500'e yakın trafik kazası meydana geldiğini ve bunların yaklaşık bin 700'ünü yayaların karıştığı kazaların oluşturduğunu belirterek, "Bu fotoğraf bize yakışmıyor. Bütün dünya, medeni dünya bunu nasıl hallettiyse, çözdüyse bizim de bunu çözmemiz lazım." dedi.

Bursa Valisi Yakup Canbolat'ı Heykel'deki tarihi Valilik binasında ziyaret eden Ersoy, gazetecilere yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığının huzur, güvenlik ve günlük hayatı ilgilendiren birçok alanda hizmet verdiğini söyledi.

Bakanlığın, terörden güvenliğe, düzensiz göçten acil durum hizmetlerine, nüfus hizmetlerinden trafiğe kadar birçok alanda halkın günlük hayatına bir şekilde dokunduğunu anlatan Ersoy, bu hizmetlerin çok daha etkin, verimli, ekonomik ve vatandaş odaklı bir anlayışla sunulabilmesi için yoğun gayret gösterdiklerini vurguladı.

Milleti üzen, acıtan, vicdanları yaralayan ne kadar mesele varsa İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun önderliğinde hepsine bir bir el atmaya, her biriyle ilgili etkin mücadele vermeye çabaladıklarını dile getiren Ersoy, şöyle devam etti:

"Terör kadar canımızı acıtan çok önemli bir meselemiz var; trafik. Trafik verilerine baktığımızda gerçekten medeni toplumların hiçbirinde görülmeyen rakamlara sahibiz. Yıllık 7 binin üzerinde vatandaşımızı trafik kazalarında kaybediyoruz. Günlük 20'nin üzerinde insanımızı kaybediyoruz demek bu. Yine yıllık 300 binin üzerinde vatandaşımız trafik kazalarında yaralanıyor. Bu fotoğraf hiçbir şekilde bize yakışmıyor. Yine aynı şekilde yıllık bin 700 civarı yayamızı kaybediyoruz. 7 bin 500'e yakın ölümlü trafik kazasının yaklaşık bin 700'ü yayalardan oluşuyor. Bu fotoğraf bize yakışmıyor. Bütün dünya, medeni dünya bunu nasıl hallettiyse, çözdüyse bizim de bunu çözmemiz lazım."

KIRMIZI IŞIK İHLALİ, EMNİYET KEMERİ TAKMAMA, TELEFON KULLANMA...

Ersoy, yollardaki standartların yükseltildiğini kaydederek, kazalarda çok büyük oranda asli unsurun sürücü hataları olduğu bilgisini verdi.

"Anı anına çarpışma çok azalmış durumda." diyen Ersoy, sürücü hatalarının büyük bölümünün kırmızı ışık ihlali, emniyet kemeri takmama, telefon kullanma, yayalara öncelik vermemekten kaynaklandığına dikkati çekti.

Bunlarla ilgili yeni düzenlemeler yapıldığını anımsatan Ersoy, "Meclisimiz, Karayolları Trafik Kanunu'nda geçen yıl bir değişikliğe gitti ve burada yapılan düzenlemeyle trafik ışığı ve görevlisi olmayan ancak çeşitli levha ve işaretlerle belirlenmiş yaya geçitleri ve kavşaklarda sürücülerin önce yavaşlaması, sonra geçecek yaya varsa durup onlara yol vermesi zorunluluğu getirildi." diye konuştu.

Ersoy, İçişleri Bakanlığınca bu senenin "Öncelik hayatın, öncelik yayanın" sloganıyla "Trafikte Yaya Öncelikli Yıl" ilan edildiğini belirtti.

Kampanyanın duyurulması ve farkındalık oluşturulması bakımından bugün 81 ilde etkinlikler düzenlediklerini söyleyen Ersoy, "Trafik kazalarına karşı kararlı bir şekilde yürüttüğümüz mücadelelerle gördük ki kasım, aralık ve ocak aylarında ülkemizde yaşanan trafik kazalarında, ölümlü trafik kazalarında yaklaşık yüzde 30'luk bir azalma sağladık. Bu hepimizi motive ve çok mutlu etti. Demek ki ülke olarak bunu başarabileceğiz. Demek ki birlikte mücadele edebilirsek hayatları kurtarabileceğiz. Bu oranı böyle devam ettirmek bile en azından 2 bin kişinin hayatını kurtarabileceğimizi gösteriyor." değerlendirmesini yaptı.

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy daha sonra Lefkoşa Caddesi'nde, Orhaneli ile Beşevler Kavşakları arasındaki ışıksız yaya geçidinde Vali Yakup Canbolat, İl Emniyet Müdürü Osman Ak ve vatandaşların da katılımıyla "Öncelik hayatın, öncelik yayanın" etkinliğine katıldı. Ersoy, araç sürücülerine broşür dağıttı.

ÖNCELİK HAYATIN, ÖNCELİK YAYANIN



İçişleri Bakanlığınca "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla 2019 yılı "Yaya Öncelikli Trafik" yılı ilan edilmesi kapsamında yurt genelinde öğrencilerin katılımı ile `Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın´ sloganıyla tanıtım yapıldı. İstanbul´da da Avcılar Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran´ın Milli Eğitim Müdürü Emin Engin, Emliyet Müdürü Yardımcısı Hasan Erhan'ın da katılımı ile Marmara Caddesi´nin başındaki caddede tanıtım yapıldı. Minik öğrenciler ellerinde dövizlerle düdük çalarak yaya geçidinden geçerken, yolu kesen trafik polisleri de sürücülere yeni yasal  düzenleme ile ilgili bilgi ve broşür verdi.

81 İLDE EŞ ZAMANLI ETKİNLİKLER

Etkin bir farkındalık sağlanması için 6 Şubat 2019 günü 12.00-12.30 saatler arasında yapılan, 81 ilde eş zamanlı olarak devletin tüm unsurları ile farkındalık eyleminde olduğunu göstermek amacıyla, pek çok noktada sürücülere yaya geçitlerinde yayanın önceliği bulunduğuna dair bilgilendirici broşürler Emniyet personel tarafından dağıtıldı.



Bu uygulama kapsamında Zonguldak Alaplı İlçe Emniyet Müdürlüğü, Çaycuma İlçe Emniyet Müdürlüğü, Kozlu Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından “Yaya Öncelikli Trafik” konulu proje kapsamında bugün ilçe genelinde tüm okul önlerinde kural ihlallerine karşı bulunduğuna dair bilgilendirici bilgiler personel tarafından sürücülere broşür dağıtılarak bilgilendirildi.



Kozlu Kaymakamı Hüseyin Ergi, Kozlu Emniyet Müdürü Zafer Akcan ve Kozlu Engelliler Derneği ile birlikte Atilla İlkokulu önünde uygulama gerçekleştirildi. Kaymakam Ergi ve beraberindeki öğrenciler yaya geçidini kullanarak yaya öncelikli trafik uygulamasında bilinçlendirildi. Sürücüler de uygulamaya destek verirken ekiplerce sürücülere broşürler dağıtıldı. Çaycuma İlçe Kaymakamı Serkan Keçeli, İlçe Emniyet Müdürü Ömer Seyfi Paça ve beraberindekiler Çaycuma ilçesindeki uygulamaya katıldı.

DÜZCE'DE DE ARAÇLAR DURDURULDU



Düzce’de de Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmayla Kuyumcuzade Bulvarı Mustafa Kemal Ortaokulu önünde uygulama başlatıldı.
Uygulamaya Vali Dr. Zülkif Dağlı’nın yanı sıra Belediye Başkanı Dursun Ay, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Deniz, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Mustafa Çetinkaya, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı personelli ile öğrenciler katıldı.

Uygulama kapsamında Mustafa Kemal Ortaokulu önünde bulunan yaya geçidinde sürücülerin yaya geçidi ve yayaları fark etmesi amacıyla öğrenciler trafik polisi ve trafik jandarma eşliğinde araçları durdurdular. Ayrıca sürücülere projenin önemini anlatan broşür dağıtıldı.

SAKARYA'DA 131 NOKTADA ETKİNLİK



Sakarya'da "Trafikte Yaya’ya Öncelik" bilincinin aşılanması amacıyla 131 farklı noktada 698 trafik polisinin katılımıyla düzenlenen etkinliklerde minik öğrenciler boy gösterdi. Adapazarı ilçesi Gar Meydanı önünde düzenlenen etkinliğe katılan Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, "2019 yılını Bakanlığımız yaya öncelikli trafik yılı olarak ilan etti. 'Öncelik hayatın, öncelik yayanın' diye bir slogan belirlendi. Bugün bu saatte 81 ilimiz 930 ilçemizde bu program düzenleniyor. Yaya öncelikli trafik yılını tanıtarak farkındalığını oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.

"DEVLET İLK DEFA EYLEM YAPIYOR"



Kayseri Develi'de yapılan etkinliklerle ilgili konuşan Develi Kaymakamı Murat Duru, "81 İlimiz, 959 İlçemizin tamamı aynı anda yaya öncelikli eylemi Devlet olarak eylem yapıyoruz, bu eylemi ilçemizde de Develimizde de gerçekleştiriyoruz. Belediye Başkanımız, sivil toplum kuruluş, İlçe başkanlarımız, daire amirlerimiz, halkımız, vatandaşlarımız ve öğrencilerimiz ile bu eylemi şuanda yapıyoruz, eylemin amacı tamamen yaya öncelikli yayalara öncelik vermesi şoförlerimizin ve kazaların olmaması, maddi ve manevi zararların olmaması. Tabii ki her şeyden önemli olan can güvenliği, trafikte can güvenliği için bu organizasyonu hep beraber yapıyoruz. İnşallah biz şöyle diyoruz kazaların hiç olmadığı bütün şoförlerin yayalara öncülük verdiği bir trafik akışı diliyoruz bütün ülkemizin genelinde, Hakkari'den, Edirne'ye kadar 82 milyon insanımızın da buna riayet etmesini istiyoruz. Burada farkındalık oluşturmak adına burada ilçemizde 65 bin insanımıza hepimize gençlerimize, çocuklarımıza bu farkındalığı yapıyoruz Devlet ilk defa eylem yapıyor bu eylemin adı da yayalara öncülük eylemi bu eylemin amacına ulaşmasını yüce yaratandan niyaz ediyorum hepimize hayırlı olsun diyorum" dedi.

AA/İHA/DHA