Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’ndaki yenilgisini belirleyen Mondros Ateşkes Antlaşması (30 Ekim 1918) ile Anadolu ve Trakya her türlü işgale açık bir duruma geliyordu. Çünkü Mondros ateşkes hükümleri galip devletlere gerekli gördükleri her yeri işgal etme hakkı tanıyordu.

Bu antlaşma çok ağır koşulları içerirken, İstanbul Hükümeti ileride yapılacak barış görüşmelerinde bu koşulları hafifletebileceğini umuyordu. Mondros Ateşkes antlaşmasının hemen ardından işgaller başladı. Bu antlaşmanın 7'inci maddesine göre, İtilaf devletleri güvenliklerini tehdit eden bir durumu bahane ederek istedikleri bölgeleri işgal edebileceklerdi.

Tarih: 13 Kasım 1918... Birinci Dünya Savaşı’nın galibi İtilaf devletleri, 22 İngiliz, 12 Fransız, 17 İtalyan, 4 Yunan gemisi ve 6 denizaltıdan oluşan tam 61 parçalık donanma ile İstanbul’u işgal etmişlerdi. Mustafa Kemal işte tam da o gün tarihe not düşecek o sözünü, Boğaz’a sıra sıra kale gibi demirleyen demir zırhlılara bakarak söylemişti: Geldikleri gibi giderler!

Tarih 13 Nisan 1919'u gösterdiğinde Kars, İngilizler tarafından işgal edildi. Ardından; 16 Nisan 1919'da Fransızlar, Afyonkarahisar'ı işgal etti. 20 Nisan 1919'da Gürcü Birlikleri, Ardahan'a girdi ve 24 Nisan 1919'da İtalyan askerleri, Konya'ya girdi.

Adım adım Kurtuluş Savaşı'na gittiğimiz o günlerde; İngilizler Çanakkale, Musul, Batum, Antep, Konya, Maraş, Samsun, Bilecik, Merzifon, Urla ve Kars’ı işgal ettiler. Fransızlar ise; Trakya’daki demiryolunun önemli istasyonlarını, Dörtyol, Mersin, Adana ve Afyon istasyonunu işgal ettiler.

İngilizler tarafından işgal edilen, Güney Doğu’daki bazı iller daha sonradan Fransızlara terk edilmiştir. İtalyanlar ise Antalya, Kuşadası, Bodrum, Fethiye ve Marmaris’i işgal ettiler. Konya ve Akşehir’e de asker yolladılar. Mondros Mütarekesi’nin Doğu Anadolu’da 6 vilayetin Ermenilere bırakılacağına ilişkin maddesi Ermenileri harekete geçirdi.

Ve 30 Nisan 1919'da Mustafa Kemal, 9. Ordu Müfettişi oldu...

Devamı gelecek...

[old_news_related_template title="Milli Mücadele tarihi 'İstiklal' sergisinde" desc="Türkiye İş Bankası Müzesi, Atatürk'ün liderliğinde milletle el ele verilen Milli Mücadele’nin 100. yılında “İstiklal” başlıklı bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergide bine yakın belge, fotoğraf, film ve obje yer alıyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/03/iecrop/istiklal-sergi_16_9_1553587758.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/kultur-sanat-haberleri/milli-mucadele-tarihi-istiklal-sergisinde/"]