Kartal’daki Anadolu Adliyesi’ndeki adli emanet odalarında Balyoz, Askeri Casusluk, Poyrazköy davaları, Çiftlik Bank soruşturması gibi çok sayıda dava ve soruşturmanın delilleri ile FETÖ’ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında ele geçirilen dijital materyaller yer alıyor. Öte yandan 1980’li yıllara ait faili meçhul cinayetlere ait deliller ile Dev-Sol ve Dev-Yol gibi örgütlere ait çok sayıda emanet eşya bulunuyor.

SÖZCÜ


POYRAZKÖY DAVASINDAN ÇİFTLİK BANK SORUŞTURMASINA

Adli emanet depolarında Poyrazköy davası kapsamında yapılan kazılarda ele geçirilen ve dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un ‘boru’ olarak tabir ettiği law silahı, uyuşturucu maddeler, silahlar, kumar malzemeleri, bitcoin makineleri bisiklet, televizyon gibi çok sayıda suç aleti muhafaza ediliyor.

SÖZCÜ


130 BİN EMANET KAYDI BULUNUYOR

Bir Başsavcı Vekili, 2 savcı ve bir yazı işleri müdürü olmak üzere toplam 24 kişinin görevli olduğu adli emanet deposunda yaklaşık 130 bin emanet kayıtları bulunuyor. Soruşturma ve davalar kapsamında 76 milyon 337 bin TL, 272 bin euro ve 214 bin dolar muhafaza altına alındı.

SÖZCÜ


EŞYA ÇIKARILINCA ALARM VERİYOR

Adli emanet depolarına yüz tanıma sistemi ile giriş yapılıyor. Adli emanette görevli 3 kişinin yüzünün kayıtlı olduğu odada, yaklaşık 4 yıldır uygulanan barkod sistemi ile eşyalar kolayca bulunuyor. Türkiye’de ilk kez uygulanan bu sistemle her eşyanın bir barkod numarası bulunuyor. Detektörle barkod numarası girildiğinde söz konusu eşya öterek sinyal veriyor. Bu sayede, delil niteliği taşıyan eşya zaman kaybetmeden bulunabiliyor. Öte yandan barkod sistemiyle eşyanın içeriden izinsiz çıkarılması da mümkün olmuyor.

SÖZCÜ


EN ESKİ DELİL 80’LERE AİT

Suç eşyalarının barkod sistemi ile muhafaza edildiğini anlatan Adli Emanet Deposundan sorumlu Savcı Semih Akça, “El terminali dediğimiz küçük detektör şeklindeki aletlerle bu suç eşyalarının yanına yaklaştığında sinyal verdiğinden, eşyayı bulmakta bize yardımcı olmaktadır. Barkod sistemi sayesinde depolardan dışarı çıkan suç eşyaları anında kayda alınmaktadır. Yetkili ve yetkisiz giriş çıkıl anında kayıtlı olarak görünmektedir. Barkot ve yüz tanıma sistemini hizmete sokan ilk olarak Anadolu Adliyesi’dir. Amacımız yargının daha hızlı çalışmasıdır. Silahlar askeri birliklerde muhafaza edilmekte, diğer kıymetli eşyalar ise kasalarımızda muhafaza edilmektedir. Paralar da bankada saklanmaktadır. En eski delil ise 80’li yıllardan kalma örgüt dosyaları ve suç aletleri var. Sonuçlanmayan dosyaların suç delilleri burada bulunuyor” ifadelerini kullandı.

SÖZCÜ