Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Küçük çaplı  operasyonlar hariç, geçen sene yaptığımız toplam operasyon sayısı 147.  Büyük  çaplı, yüzlerce Silahlı Kuvvetler mensubunun katılımıyla, hava kuvvetlerimizle,  kara ateş destek vasıtalarıyla çok önemli faaliyetler yapıldı 147 operasyonla. Bu  operasyonlar  sırasında yine büyük bir başarıyla 2 bin 398 terörist etkisiz hale  getirildi." dedi.

Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara  Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral  Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Kilis  Çıldıroba'daki Müşterek Özel Görev Kuvvet Komutanlığında denetleme ve  incelemelerde bulundu.

akar-aa-3

Bölgedeki birliklerin komutanlarıyla toplantıda bir araya gelen Bakan  Akar, çalışmalara ilişkin bilgi aldı, görevlere ilişkin talimatlar verdi. Daha  sonra harekat merkezine geçen Akar, buradaki açıklamasında, bölgedeki son askeri,  politik gelişmeleri değerlendirdiklerini belirtti.

Verilen vazifelerin başarıyla gerçekleştiğini, gelecek yılda da aynı  ciddiyetle çalışarak verilecek görevlerin başarılacağına yönelik inancını dile  getiren Akar, terörle mücadeleye değindi.

Ülke ve milletin güvenliğinin sağlanması, egemenlik ve bağımsızlığın  korunmasının önemine değinen Akar, şunları söyledi:

"Küçük çaplı operasyonlar hariç, çünkü günde binlerce operasyon  yapıyor, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, fakat asıl taburlarla, tugaylarla yaptığımız  operasyonlar var. Geçen sene yaptığımız toplam operasyon sayısı 147. Bu gerçekten  büyük çaplı, yüzlerce Silahlı Kuvvetler mensubunun katılımıyla, hava  kuvvetlerimizle, kara ateş destek vasıtalarıyla çok önemli faaliyetler yapıldı,  147 operasyonla. Bu operasyonlar  sırasında yine büyük bir başarıyla 2 bin 398  terörist etkisiz hale getirildi. 2 bin 398 terörist 147 operasyonda etkisiz hale  getirildi. Gerçekten bu da bizler için büyük bir gurur kaynağı, başarı oldu.  Hainler içimizden temizlendikçe güçlenen silahlı kuvvetlerimize eş olarak hava  kuvvetlerimiz de büyük bir fedakarlık ve kahramanlık örneği göstermek suretiyle  yaptıkları faaliyetlerde 922 hedefi, bunlar teröristlerin sığınak, barınak,  mühimmat deposu, sözde karargahları, muhabere merkezleri, gizlendikleri inleri,  mağaraları dahil, çok etkili bir şekilde hava kuvvetlerimiz tarafından büyük bir  başarıyla vuruldu."                Akar, vatanına, milletine, bayrağına, cumhuriyetine adanmışlık  duygusuyla görevlerini yerine getiren Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının,  büyük fedakarlık ve kahramanlık örneği gösterdiğini söyledi. Fırat Kalkanı ve  Zeytin Dalı harekatları sırasında yaralanan askerlerden bazıları hastanedeki  tedavilerinin ardından doktorlar tarafından verilen istirahati, 'Arkadaşlarımız  orada operasyon yaparken biz evimize gidemeyiz' diyerek reddettiğini aktaran  Akar, "Bu gerçekten bizim için son derece önemli bir övünç ve gurur kaynağı" diye  konuştu.

akar-aa-2

"Bazı yerlerde çukurlar, hendekler kazılıyor ..."


Son dönemde Türkiye'nin çevresinde önemli gelişmelerin yaşandığına  dikkati çeken Bakan Akar, bunların yakından takip edildiğini belirtti. Bölgede  yaşanan istikrarsızlık, belirsizlik ve trajedilere karşı Türkiye Cumhuriyeti  Devleti'nin elinden gelen her türlü gayreti gösterdiğini, diğer hiçbir ülkenin  göstermediği hassasiyeti sergilediğini ifade eden Akar, İdlib'de yaşanan  gelişmelere de değindi.                Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir  Putin ile üst düzey görüşmenin sonucunda İdlib mutabakat muhtırasının  imzalandığını anımsatan Akar, "Bu gerçekten birçok trajediyi daha başından önleme  fırsatı verdi." dedi. Türkiye'nin güneyinde, Suriye'nin kuzeyinde terörist  koridorunun oluşmasına izin vermeyeceklerini vurgulayan Akar, şöyle konuştu:

"Ülkemizi, milletimizi tehdit edecek, ülkemiz ve milletimiz için risk  ve tehlike oluşturacak bu terörist koridorun oluşması büyük ölçüde Türk Silahlı  Kuvvetlerinin ve güvenlik güçlerimizin mensuplarının büyük bir fedakarlık ve  kahramanlığıyla engellenmiş durumda. Bazı yerlerde çukurlar, hendekler, mevziler  hazırlanıyor, kazılıyor. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Yeri ve zamanı  geldiğinde kazılan çukurlara da hendeklere de bu teröristlerin hepsini, Türk  Silahlı Kuvvetleri gömmeye muktedirdir. DEAŞ ile mücadele devam ediyor. Bu konuda  en son Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Trump ile yaptığı görüşmenin sonucu olarak  bu DEAŞ mücadelesinde Türk Silahlı Kuvvetleri bir görev, sorumluluk almıştır,  vazife üstlenmiştir. Bunu da hep birlikte çalışmak suretiyle etkili bir şekilde  yerine getireceğiz önümüzdeki günlerde. Buna bağlı olarak aynı zamanda Irak'ın  kuzeyinde de herhangi bir terörist mevcudiyetini, yatağını kabul etmiyoruz.  Onların da bir an önce etkisiz hale gelmesi için elimizden gelen gayreti  gösteriyoruz."

Bakan Akar, Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Sincar ve Karaçak  Dağı bölgelerine yapılan hava harekatını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Ayrıca kara kuvvetlerimizin Irak'ın kuzeyinde belirli bölgelerde  faaliyetleri sürüyor. Hava kuvvetlerimizin de tespit edilen hedefleri vurmaya  devam edeceğini herkesin bilmesini istiyoruz. Burada önemli bir husus, biz Suriye  ve Irak başta olmak üzere tüm komşularımızın siyasi ve toprak bütünlüğüne son  derece saygılıyız. Bizim buradaki yaptığımız operasyonlar bir tercih değil, bir  mecburiyet. Ülkemizin ve milletimizin güvenliği bakımından bir mecburiyet.  Oradaki teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için yapılmış olan faaliyetler  bunlar. Herhangi bir şekilde bu teröristler etkisiz hale getirilir, orada  ülkemize, milletimize karşı tehdit ve risk olmaktan çıkarsa bizim de orada  operasyon yapmamıza zaten ihtiyaç kalmaz. Dolayısıyla bu toprak bütünlüğüne saygı  konusunu her fırsatta söylüyoruz, bu konuda son derece samimiyiz."
akar-aa-1

"Hiçbir oldubittiye göz yummayacağız"


Akar, 462 bin kilometrekarelik mavi vatandaki hak ve menfaatlerin de  korunduğunu belirterek, bununla ilgili herhangi bir tereddüdün olmadığını  belirtti.

"Türk Silahlı Kuvvetleri buraya da yeter, oraya da yeter." diyen Akar,  Türkiye'nin barıştan, dostluktan, iyi komşuluk ilişkilerinden yana olduğunu bunu  da her fırsatta gösterdiğini vurguladı. Bakan Akar,  "Bunun dışında birtakım  hesaplar yapılıyorsa bunların yanlış olduğunu, herhangi bir şekilde taviz  vermemizin söz konusu olmadığını, hiçbir oldubittiye göz yummayacağımızı da  herkesin bilmesini ifade etmek istiyorum." diye konuştu.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin bölge ve dünya barışına katkı sağlamak için  gösterilen gayrete devam edileceğini de belirten Akar, savunma sanayide  millileşmede yüzde 65 oranının geçtiğini belirtti. Bu konuya büyük önem  verildiğini belirten Bakan Akar, "İnşallah bu gelişme aynı hızla devam edecek. Şu  anda dışarıdan aldığımız birçok silahı, aracı, mühimmatı yapmaya başladık,  kalanları da inşallah önümüzdeki yıllarda hepsini yapacak hale geleceğiz." dedi.

"Coğrafya ne kadar kaderse Türkiye de bu coğrafyanın o kadar kaderi."  diyen Akar, bunu bölge ve komşu ülkelerin anlaması ve içselleştirmesi gerektiğini  söyledi. Bu coğrafyada güçlü olmanın önemine işaret eden Bakan Akar, şu ifadeleri  kullandı:

"Güçlü olmak için de etkin, caydırıcı, saygın Türk Silahlı Kuvvetleri  şart. Bu konuda elimizden gelen neyse bugüne kadar yaptık, yapmaya devam  edeceğiz. Asil milletimizin bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri akıl ve bilim  ışığında anayasa çerçevesinde, yasalar doğrultusunda milletinin emrinde görevinin  başında. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Türk Silahlı Kuvvetleri bütün  kahraman ve fedakar mensuplarıyla dağda, bayırda, hudutta, yurt içinde, sınır  ötesinde görevinin başında bu da bizim için en büyük gurur, övünç kaynağıdır."

Şehit ve gazilerin kanları ile yakınlarının gözyaşlarını hiçbir zaman  yerde bırakmadıklarını belirten Akar, "Bunun için gereken neyse yaptık, bundan  sonra da yapmaya devam edeceğiz. Bu konuda çok hassasız." diye konuştu.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Güler, kuvvet komutanları da personelin  yeni yılını tek tek kutladı.

"Bu yoldan dönmek yok"


Bakan Akar, Mehmetçik ile bir araya geldiği yemekte ise en son  terörist etkisiz hale getirilinceye kadar terörle mücadelenin devam edeceğini  belirtti.

Türkiye'nin güneyinde sınırları tehdit eden, halka ve güvenlik  güçlerine zarar veren hiçbir tehdit ve riskin kalmasına izin vermeyeceklerini  ifade eden Akar, "Bu risk ve tehdit sona erinceye kadar da bu mücadeleyi  sürdüreceğiz." dedi. Terörün sonunun getirilmesi için azimli ve kararlı  olduklarını dile getiren Akar, "Bu yoldan dönmek yok. İnşallah ülkemizi ve asil  milletimizi bu terör belasından kurtaracağız." ifadesini kullandı.

AA