Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, parti genel merkezinde gerçekleştirilen AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sona erdi. Toplantı sürerken kameralar karşısına geçen AKP Sözcüsü Ömer Çelik gündeme dair açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti sırasında bazı temaslarda bulunduğunu anımsatan Çelik, "Temaslarla ilgili bir tanesini öne çıkarıp garip komplo teorilerini içeren birtakım yorumlar görüyorum. Halbuki bütün bu temaslar, kapsamlı bir şekilde Cumhurbaşkanımızın Amerika ziyaretlerinde gerçekleştirdiği, farklı kimliklere saygıyı, farklı kimliklerle diyaloğu önemseyen diyalogların bir parçasıdır" ifadelerini kullandı.

"RÜŞVET SİYASETİ"

Çelik, Suriye'nin kuzeyinde Güvenli Bölge'nin tesisine yönelik "AB'deki bazı odaklar, Türkiye'nin demografik yapıyı değiştirmek istediği yaklaşımına giriyorlar. Bu baştan aşağı yalandır" diye konuştu. Birtakım AB yetkililerinin Suriyeli sığınmacılarla ilgili Türkiye'ye ek mali yardımdan bahsettiğini hatırlatan Çelik, bunu "rüşvet siyaseti" olarak nitelendirdi. Çelik, "Netice olarak bu yükü sonsuza kadar çekme gibi bir kapasiteye sahip değiliz. AB'deki bazı odaklar, Türkiye'nin demografik yapıyı değiştirmek istediği yaklaşımına giriyorlar. Bu baştan aşağı yalandır. Birtakım AB yetkilileri, Türkiye'ye ek mali yardımdan bahsediyor bu rüşvet siyasetidir" dedi.

[old_news_related_template title="Dünyanın en zengin adamı Kaşıkçı anmasına katıldı!" desc="Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğunda vahşice katledilişinin yıl dönümünde anıldı. Törene Post gazetesinin sahibi dünyanın en zengin iş insanı Jeff Bezos da katıldı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/02/iecrop/bezos-sozcu_16_9_1570031397.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/dunyanin-en-zengin-adami-kasikci-anmasinda-katildi-5367023/"]

KAŞIKÇI CİNAYETİ

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine de değinen Çelik, "Birileri bunu Türkiye ile Suudi Arabistan arasında ikili mesele haline getirmeye çalışıyor. Bu kesinlikle söz konusu değildir, Kral ve tabii ki Suudi Arabistan halkı tartışmaların dışındadır." dedi. Çelik, Kaşıkçı cinayeti konusunda herkes çıkar hesaplarıyla yan çizmeye çalışırken, Türkiye'nin adaletin tahakkuku için ilkeli bir süreç yürüttüğünü vurguladı.

"SAKLANAN BİR ŞEY YOK"

İstanbul'daki deprem toplantısına Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun davet edilip edilmediğine yönelik tartışmaları değerlendiren Çelik, "Her kesim davet ediliyor. İş üretmek yerine kişisel konularla gündeme gelenlerin bu süreçte fayda üretmeleri beklenmiyor" ifadelerini kullandı. Afetler için toplanan vergilere ilişkin bazı iddiaları da yanıt veren Çelik, bu paraların çok üstünde afete hazırlık harcaması gerçekleştirildiğini, saklanan bir şeyin olmadığını kaydetti.

[old_news_related_template title="Son dakika... AKP cephesinde yüzde 50+1 polemiği: Meclis Başkanı da 'mevcut sistem' dedi" desc="AKP'li eski bakan Faruk Çelik'in ortaya attığı formüle göre; Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda yüzde 40'ın üzerinde oy alan isim Cumhurbaşkanı seçilecek. Yani en az yüzde 50 artı 1 oy şartı aranmayacak. Erdoğan'ın yeşil ışık yaktığı Çelik'in bu önerisi ise iktidarı ikiye böldü. Son olarak TBMM Başkanı Mustafa Şentop bu öneriye karşı çıktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/02/iecrop/erdogan-sentop-aa_16_9_1570012151.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/son-dakika-akp-cephesinde-yuzde-501-polemigi-meclis-baskani-da-mevcut-sistem-dedi-5366380/"]

50+1 TARTIŞMASI

Çelik, cumhurbaşkanı seçimimde alınması gereken yüzde 50 artı 1'in değiştirilebileceğine yönelik tartışmalara ilişkin ise "AK Parti'nin gündeminde böyle bir mesele yok, Faruk Çelik kendi kişisel görüşünü söylemiş. Bu bir yapboz tahtası değil. AK Parti millet iradesini en üstte tutan bir siyasettir. Baraj yüzde 50 oldu. Daha önce rahatlıkla iktidarı alabileceğimiz rakamlar dururken neden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçelim. Yüzde 50 barajı getirdiğinizde çok sayıda vatandaşı bir araya getireceğiniz bir siyaset geliştirmek zorundasınız. Vatandaş oyunu verdiği anda hükümetin nasıl kurulacağı belli" dedi. (AA/DHA)